Mi az a rózsaszín adó és miért sokkal drágább nőnek lenni, mint férfinak

 1. 1

  eastnews

  A „rózsaszín adó” kifejezést a női és férfi termékek árai között lévő árkülönbségre használjuk. Például: ha van egy gyártó, aki hasonló tulajdonságokkal bíró női és férfi sampont készít, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a női sampon ára végül jelentősen magasabb lesz, mint a férfi változaté.

  A New York-i Fogyasztóvédelmi Szakértők egy piackutatást végeztek, melynek keretén belül megállapították, hogy a „rózsaszín adó” okozta árkülönbség már gyermekkorban megfigyelhető. Egy termék rózsaszín változata (például biciklis bukósisak) már önmagában is kétszeres-háromszoros árat is jelenthet a boltok polcain, noha a színüket leszámítva semmi másban sem különböznek a fiú gyermekeknek készített termékektől.

  Ugyanez figyelhető meg a gyermekruhák, cipők és fehérneműk esetében is: a lányok számára készült pólók, nadrágok és egyéb kiegészítők ára átlagosan 3-13%-kal magasabb, mint a fiúké.

 2. 2

  eastnews

  Jelentősen drágábbak még továbbá:

  Lakáshitel – egy tanulmány szerint a nők átlagosan 0,4%-kal több kamatot fizetnek ugyanarra a hitelre, mint a férfiak. Ez a 20-30 éves futamidő alatt látványos különbség.

  Áruhitel – egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a bankok minden termékre magasabb kamatlábat kínálnak a nőknek, holott kevésbé valószínű, hogy csődbe mennek, mint a férfiak.

  Ruházat – a fehérneműk átlagosan 29%-kal, az ingek 13-15%-kal, a farmernadrágok 10%-kal, a pulóverek 6%-kal, a zoknik pedig 3%-kal kerülnek többe egy nőnek, mint egy férfinak.

 3. 3

  eastnews

  Autóvásárlás – ugyan ez nem minden országra jellemző, de az amerikai autókereskedők például a férfiak számára kedvezőbb ajánlatot kínálnak, mint a nőknek.

  Vegytisztítás – egy női póló tisztítása csaknem kétszer többe kerül, mint egy férfié.

  Higiéniai termékek – a samponok átlagosan 48%-kal, a dezodorok 3%-kal, a tusfürdők 6%-kal és a borotvák 4%-kal kerülnek többe a nőknek.

 4. 4

  depositphotos

  Honnan származik az árrés:

  Importadók – nem minden ország ezzel kapcsolatos statisztikáit könnyű megtalálni az interneten, de az Egyesült Államokban például a ruházati cikkek import adója a női termékek esetében átlagosan 15,1%, még a férfi termékek esetében 11,9%.

  Hozzáadottérték-adó – vannak országok, ahol a méltányosság jegyében a nők számára elengedhetetlen higiéniai termékek - mint például a betétek és tamponok - áfamentességet élveznek.

  Nem mindenhol persze, az egész világon Magyarországon a legdrágább ezeknek a termékeknek az áfája (27%), minket pedig Svédország, Dánia és Norvégia követ, ahol 25% áfát kell fizetni rájuk.

 5. 5

  bush.tamu.edu

  Időarányosság és anyagminőség – a női ruházati cikkek vegytisztítása általában költségesebb, mint a férfi termékeké, ezért pedig a hozzájuk felhasznált alapanyagok kényessége a felelős. A női hajvágás is jelentősen drágább, ami főként az időigényességnek és frizurák bonyolultságának köszönhető.

  Marketing – marketing szempontból a gyártók különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy megtalálják azokat a termékeket, amikért a bizonyos fogyasztói szegmensek akár nagyobb árat is képesek fizetni. A női termékek közt számtalan ilyen található, de talán a kozmetikumok esetében a legészrevehetőbb ennek a hatása.

 6. 6

  depositphotos

  A nők egyik alapvető vágya, hogy szépek legyenek - Dirk Schulz, a Kölni Egyetem egyik igazgatója szerint a férfiak számára nem prioritás, hogy szépek legyenek, így a gyártók csalogatóan alacsony árakkal próbálják rávenni őket a fogyasztásra. A nők esetében más a helyzet, nekik nagyon is alapvető vágyuk, hogy szépek legyenek, ezért hajlandóak nagyobb pénzeket áldozni erre, a gyártók pedig rendre ki is használják ezt a jelenséget.

  A döntéshozás pszichológiája – a tudósok szerint a nők döntéshozatala más, mint a férfiaké. A férfiakkal ellentétben, a nők számára a vásárlás egyfajta „kikapcsolódás”, így lelki, érzelmi és szimbolikus szereppel társítják. Ezért a gyártók szemében az „ideális” vásárlók mindig a nők.

 7. 7

  " target="_blank" rel="nofollow">© BURGER KING / Youtube

  Ki és hogyan küzd az indokolatlan felárral

  Egyesült államok: törvényjavaslatot vezettek be a „rózsaszín adó” eltörlésére, melynek célja, hogy a vállalatok ne állapíthassanak meg eltérő árakat a hasonló női és férfi termékek-szolgáltatások esetében.

  A Burger King egy kísérletet végzett: egyenlő mennyiségű ételt különböző árakon próbált meg értékesíteni a nők és a férfiak számára. A rózsaszín dobozban kínált ételek kétszer annyiba kerültek, mint a férfiak számára kínált változatuk – ami nagy felháborodást váltott ki a pénztárnál a női vásárlókból. Természetesen végül a nőknek sem kellett felárat fizetni a hasonló mennyiségű ételért, a cég csak próbálta felhívni rá a figyelmet, hogy milyen érdekes az, hogy náluk azonnal felháborodtak a vásárlók, de azért egy nő sem emeli fel a hangját, hogy a rózsaszín borotvák ára jelentősen magasabb, mint az alap – általában kék színű – változatoké.

  Malajzia: 2018-ban eltörölték a tamponok és betétek áfáját, bár az országban ez korábban is csak 5-10% volt.

  Kanada: a hatóságok 2015-ben ugyancsak eltörölték a tamponok és betétek adóját.

  Franciaország: a 2015-ös tiltakozások hatására a kormány 20%-król 5,5%-ra csökkentette a női higiéniai termékek adóját.


Hozzászólások

16 fotó, ami bizonyítja, hogy egy dögös profilképben manapság már nem bízhat az ember

16 fotó, ami bizonyítja, hogy egy dögös profilképben manapság már nem bízhat az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot válto

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

A rögzített perspektíva egy csodálatos dolog, melynek segítségével elképesztő változásokat és átalakulásokat figyelhetünk meg a minket körülvevő világban. Ehhez pusztán két eltérő időben készült képre van szükségünk ugyanabból a szemszögből fotózva, melynek eredményeképpen lélegzetelállító változáso

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

Számtalan olyan kérdés létezik, melyek valamilyen oknál fogva gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Mivel azonban akkoriban a szüleink nem voltak képesek pontos választ adni ezekre a kérdésekre, egyszerűen lemondtunk a velük kapcsolatos válaszkeresésről, noha időről-időre azért mégiscsak eszün

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

Megszokhattuk már, hogy az internetezők időről-időre megosztják a legfurcsább általuk talált érdekességeket, melyekről olyannyira nem tudják kitalálni, hogy mi lehet, hogy jobb híján kénytelenek az internet népéhez fordulni segítségért. Így volt ez a most következő esetekben is, és ahogy az lenni sz

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

A fóbia egy indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől - ebből kifolyólag pedig rengeteg ilyen fóbiát tartanak számon a pszichológusok. A talasszofóbia egy ezek közül, valódi különlegessége pedig abban rejlik, hogy az emberek túlnyomó többs

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

Japán egy végtelenül sokoldalú ország, ahol a gazdag kulturális hagyományok hihetetlen technikai fejlettséggel párosulnak. Éppen ezért nem is meglepő talán, hogy a világban sehol máshol nem találkozhatunk ennyire kontrasztos, mégis a nagy egészet tekintve csodálatosnak mondható valósággal. Az embere

http://ujhazak.com