Óriásit bakizott a webáruház: fillérekért vásárolt aki kiszúrta

Köteles-e a webáruház a túl alacsonyan árazott terméket vagy szolgáltatást a hibás áron eladni?

Pár nappal ezelőtt a Bónusz Brigádon feltűnt egy gluténmentes lisztkeverék tizedáron. A szemfüles vevők rögtön kiszúrták a bakit, és vitték is a hírét a célcsoportnak számító Facebook-csoportokban, így a hiba kijavítása előtt 104 vásárló örülhetett összesen 499 darab potom áron szerzett termékének. Vajon megtehette volna a webáruház, hogy nem adja oda ezen az áron a megvásárolt termékeket? 

2018 első félévében a magyar online kiskereskedelem nettó forgalma megközelítette a 180 milliárd forintot. Tíz évvel ezelőtt még ennek tizede volt az éves online forgalom. Vajon ez a rengeteg ember, aki ennyit vásárol napi szinten online, ismeri a jogait, melyekkel vevőként élhet, és tisztában van a kötelességeivel? Dr. Tiborcz Attila, a Bónusz Brigád jogásza elmondta az online vásárlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Repülőjegy 100, pulcsi 200, lisztkeverék 89 forintért

Ha a boltban 200 forintot írtak a márkás kávé alá, ami valójában 2000 forint lenne, akkor az üzlet köteles a kiírt áron odaadni a terméket – ezzel a jogával sok ember tisztában is van, és rendszeresen él is vele. De vajon ugyanez a szabály vonatkozik az online vásárlásokra is?

paragrafus

– Abban az esetben, ha valamely hibának vagy elírásnak köszönhetően alacsonyabb áron tud a vásárló megszerezni egyes terméket/szolgáltatást, úgy a webáruház köteles ezen az áron odaadni az áruját, ugyanis, ha az ártájékoztatás valótlan információt tartalmaz, az megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül, és jogsértés valósul meg – mondta Tiborcz Attila.

Miről köteles tájékoztatni a webáruház?

Vannak jól bevált helyeink, ahol már nem nézegetjük a webáruház megbízhatóságát, nem olvasunk kommenteket az adott helyről, hiszen akár több százszor is rendeltünk már az oldaltól.

Kérdés persze, hogy ettől még tisztában vagyunk-e jogainkkal és kötelességeinkkel, hiszen így tudunk sikerrel reklamálni, vásárlástól elállni.

Először is, tudnunk kell, mik azok a dolgok, melyekről minden webáruháznak pontos tájékoztatást kell nyújtania: az alapadatok – termék/szolgáltatás lényeges tulajdonságai, szavatossága és ára, a szállítás költsége és módja, eladó adatai, a vállalt határidő – mellett az elállási és felmondási jog gyakorlásának határidejét és egyéb feltételeit is tudatnia kell.

Ahogyan azt is, ha úgy döntünk, visszaküldjük a terméket, akkor a visszaküldés költségét a fogyasztónak kell viselnie. Ezt sokan nem tudják, és csodálkoznak, amikor egy ezer forintos terméket ezer forintért tudnak visszaküldeni a webáruház részére.

Muszáj megtartanom, ha mégsem tetszik?

Akár kifizette, akár nem, akár átvette, akár nem, a fogyasztó/vásárló az elállás jogát az átvétel napjától – szolgáltatás esetén a szerződés megkötésének napjától – számított 14 napon belül gyakorolhatja.

Azaz, ha kicsi a farmer, benéztük az alkatrészt, mástól is megkaptuk a könyvet, akkor van két hetünk arra, hogy visszaküldjük.

Ám vannak olyan termékek, szolgáltatások, melyek vásárlásától nem lehet elállni: ilyenek az egyedi, kérésre gyártott termékek, a romlandó vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékek, az olyan árucikkek, melyek higiéniai okokból nem küldhetők vissza, csomagolásából kibontott számítógépes szoftver, hírlap, folyóirat és időszaki lap.

futar

Az eladó kötelezettsége pedig arra irányul, hogy haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzéstől számított 14 napon belül visszatérítse a fogyasztónak a teljes összeget ugyanazzal a fizetési móddal, ahogyan a vevő fizetett. Ilyenkor a fogyasztó kizárólag a termék visszaküldésének közvetlen költségét fizeti meg, kivéve, ha a vállalkozás vállalta e költség viselését, mert egyes akciókban ilyen vevőcsalogató módszerekkel is lehet találkozni.

Átvételkor ki lehet-e próbálni a terméket?

Sokan belekukkantanának a dobozba fizetés előtt, ám a futár erre nem szokott lehetőséget adni. Persze egyes webáruházak már bizonyos plusz költségért ezt is lehetővé teszik vevőiknek. – Általánosságban elmondható, hogy a webshop hátránya éppen az, hogy a megvásárolt terméket nem lehet kipróbálni. Ezért létezik a 14 napos elállási jogosultság – mondta Tiborcz Attila.

– Az, hogy átvételkor van-e lehetőség a csomag ellenőrzésére, kibontására, megvizsgálására, a futárszolgálat és a vállalkozás általános szerződési feltételeitől, a futárszolgálat és a vállalkozás közötti jogviszonytól függ – tette hozzá.

Kockázatos-e az online vásárlás?

A szakértő szerint természetesen van kockázata az online vásárlásnak, hiszen a terméket nem lehet előre megtekinteni, és a valóságban eltérő lehet valamely tulajdonsága az online felületen látottaktól. Internetes csalás, személyes adatokkal való visszaélés kockázata is fennáll, valamint elképzelhető, hogy a webshop elérhetetlenné válik, megszűnik, a garancia érvényesítése nehézzé vagy lehetetlenné válik.

merges-telefon

Persze, ezek a kockázatok csökkenthetők azzal, ha megbízható, igényes, komoly háttérrel rendelkező felületről, vállalkozástól vásárolsz, és értékeléseket olvasgatsz az adott webáruházról és annak panaszkezelési gyakorlatáról, valamint erősen átnézed az eladó oldalát. Fontos a megbízható futárszolgálat, és az, hogy a fizetésre használt oldal rendelkezzen tanúsítvánnyal, valamint valóban tudj élni az elállási jogoddal, ha nem vagy megelégedve a termékkel, vagy egyszerűen meggondolod magad. Sajnos ez utóbbi gyakran csak a már lezajlott vásárlás után derül ki.

A korrekt eljárás a webáruháznak is érdeke

Az utóbbi években mindezekkel együtt folyamatosan emelkedik az átlagos vásárlási érték: 2018 nyarán már átlépte a 11 ezer forintot. A GKI Digital adatai szerint az egy főre jutó éves online rendelésszám jelenleg 12 online vásárlás/év, az éves átlagos költés pedig megközelíti a 130 ezer forintot.

Mivel szélesíteni a hazai online vásárlói kört már igen nehéz, az e-kereskedők inkább a vevők megtartásra és a vásárlási intenzitás növekedésére törekednek – derült ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös felméréséből. Ehhez az kell, hogy a vásárlók érezzék, hogy foglalkoznak velük, kéréseik nyitott fülekre találnak, az áru esetleges visszaküldése gördülékenyen zajlik, és a webshop jól elérhető.

Fotók: Getty Images.


Hozzászólások

16 fotó, ami bizonyítja, hogy egy dögös profilképben manapság már nem bízhat az ember

16 fotó, ami bizonyítja, hogy egy dögös profilképben manapság már nem bízhat az ember

,,Régen minden jobb volt' - szokták mondani, és a helyzet az, hogy talán tényleg így van. Pár évvel ezelőtt az iWiW és MyVIP korában még az emberek profilképe is elegendő információval szolgált ahhoz, hogy ráírjunk- vagy ismerősnek jelöljük a számunkra szimpatikus személyt. Azóta persze nagyot válto

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

20 anyasággal kapcsolatos mém, ami remekül summázza az édesanyák életét

Soha-senki nem mondta, hogy anyának lenni könnyű, ennek ellenére a nők túlnyomó többségét mégis meglepetésként tudja érni, hogy mennyire piszkosul nehéz is ez az egész. Ez egy véget nem érő érzelmi hullámvasút, ami számtalan olyan kiszámíthatatlan helyzetet képes szülni, melyeken ott helyben biztos,

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

Az emberek fotókat posztolnak a világ egyik legőszintébb, legemberibb hollywoodi színészéről

A legtöbb sztár fényűző életet él, millió dolláros partikba járkál és ahol csak lehet, kerüli az átlagemberekkel történő találkozást. Nos, Keanu Reeves nem ilyen. A Mátrix filmekkel világhírűvé vált színész épp olyan szerény, átlagos életet él, mint bárki más: helyi kocsmákba jár italozni, turistaos

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

21 elkapkodott építészeti megoldás, ami láttán az idegösszeomlás fenyeget

Vannak olyan munkások, akik kizárólag a mának élnek. Ők nem törődnek az elvégzett munka minőségével és időtállóságával, csak az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minél hamarabb, a lehető legolcsóbb és legprimitívebb megoldások segítségével abszolválják a problémát. Ez persze hajmeresztő pillanatokhoz

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

20 gyerek, aki igazán különleges dolgot örökölt a szüleitől

Magától értetődő, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindannyian hasonlítunk a szüleinkre. Akadnak azonban olyanok, akik nem csak egy-egy anyajegyet vagy más hasonló testi jellegzetességet örököltek, hanem olyasvalamit, ami teljesen összetéveszthetetlenné teszi őket másokkal. Épp úgy, mint a most követke

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

20+ összehasonlító fotó, ami egészen új szemszögből mutatja be a világot

A rögzített perspektíva egy csodálatos dolog, melynek segítségével elképesztő változásokat és átalakulásokat figyelhetünk meg a minket körülvevő világban. Ehhez pusztán két eltérő időben készült képre van szükségünk ugyanabból a szemszögből fotózva, melynek eredményeképpen lélegzetelállító változáso

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

11 gyerekes kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ, de sosem merted megkérdezni

Számtalan olyan kérdés létezik, melyek valamilyen oknál fogva gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Mivel azonban akkoriban a szüleink nem voltak képesek pontos választ adni ezekre a kérdésekre, egyszerűen lemondtunk a velük kapcsolatos válaszkeresésről, noha időről-időre azért mégiscsak eszün

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

19 érthetetlen dolog, amiről nem könnyű kitalálni, hogy micsoda

Megszokhattuk már, hogy az internetezők időről-időre megosztják a legfurcsább általuk talált érdekességeket, melyekről olyannyira nem tudják kitalálni, hogy mi lehet, hogy jobb híján kénytelenek az internet népéhez fordulni segítségért. Így volt ez a most következő esetekben is, és ahogy az lenni sz

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

Talasszofóbia – egy hátborzongató fóbia, ami nagy valószínűséggel neked is van

A fóbia egy indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől - ebből kifolyólag pedig rengeteg ilyen fóbiát tartanak számon a pszichológusok. A talasszofóbia egy ezek közül, valódi különlegessége pedig abban rejlik, hogy az emberek túlnyomó többs

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

13 dolog, ami miatt úgy érezzük, mintha Japán egy teljesen más bolygón létezne

Japán egy végtelenül sokoldalú ország, ahol a gazdag kulturális hagyományok hihetetlen technikai fejlettséggel párosulnak. Éppen ezért nem is meglepő talán, hogy a világban sehol máshol nem találkozhatunk ennyire kontrasztos, mégis a nagy egészet tekintve csodálatosnak mondható valósággal. Az embere

http://ujhazak.com