Óriásit bakizott a webáruház: fillérekért vásárolt aki kiszúrta

Köteles-e a webáruház a túl alacsonyan árazott terméket vagy szolgáltatást a hibás áron eladni?

Pár nappal ezelőtt a Bónusz Brigádon feltűnt egy gluténmentes lisztkeverék tizedáron. A szemfüles vevők rögtön kiszúrták a bakit, és vitték is a hírét a célcsoportnak számító Facebook-csoportokban, így a hiba kijavítása előtt 104 vásárló örülhetett összesen 499 darab potom áron szerzett termékének. Vajon megtehette volna a webáruház, hogy nem adja oda ezen az áron a megvásárolt termékeket? 

2018 első félévében a magyar online kiskereskedelem nettó forgalma megközelítette a 180 milliárd forintot. Tíz évvel ezelőtt még ennek tizede volt az éves online forgalom. Vajon ez a rengeteg ember, aki ennyit vásárol napi szinten online, ismeri a jogait, melyekkel vevőként élhet, és tisztában van a kötelességeivel? Dr. Tiborcz Attila, a Bónusz Brigád jogásza elmondta az online vásárlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Repülőjegy 100, pulcsi 200, lisztkeverék 89 forintért

Ha a boltban 200 forintot írtak a márkás kávé alá, ami valójában 2000 forint lenne, akkor az üzlet köteles a kiírt áron odaadni a terméket – ezzel a jogával sok ember tisztában is van, és rendszeresen él is vele. De vajon ugyanez a szabály vonatkozik az online vásárlásokra is?

paragrafus

– Abban az esetben, ha valamely hibának vagy elírásnak köszönhetően alacsonyabb áron tud a vásárló megszerezni egyes terméket/szolgáltatást, úgy a webáruház köteles ezen az áron odaadni az áruját, ugyanis, ha az ártájékoztatás valótlan információt tartalmaz, az megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül, és jogsértés valósul meg – mondta Tiborcz Attila.

Miről köteles tájékoztatni a webáruház?

Vannak jól bevált helyeink, ahol már nem nézegetjük a webáruház megbízhatóságát, nem olvasunk kommenteket az adott helyről, hiszen akár több százszor is rendeltünk már az oldaltól.

Kérdés persze, hogy ettől még tisztában vagyunk-e jogainkkal és kötelességeinkkel, hiszen így tudunk sikerrel reklamálni, vásárlástól elállni.

Először is, tudnunk kell, mik azok a dolgok, melyekről minden webáruháznak pontos tájékoztatást kell nyújtania: az alapadatok – termék/szolgáltatás lényeges tulajdonságai, szavatossága és ára, a szállítás költsége és módja, eladó adatai, a vállalt határidő – mellett az elállási és felmondási jog gyakorlásának határidejét és egyéb feltételeit is tudatnia kell.

Ahogyan azt is, ha úgy döntünk, visszaküldjük a terméket, akkor a visszaküldés költségét a fogyasztónak kell viselnie. Ezt sokan nem tudják, és csodálkoznak, amikor egy ezer forintos terméket ezer forintért tudnak visszaküldeni a webáruház részére.

Muszáj megtartanom, ha mégsem tetszik?

Akár kifizette, akár nem, akár átvette, akár nem, a fogyasztó/vásárló az elállás jogát az átvétel napjától – szolgáltatás esetén a szerződés megkötésének napjától – számított 14 napon belül gyakorolhatja.

Azaz, ha kicsi a farmer, benéztük az alkatrészt, mástól is megkaptuk a könyvet, akkor van két hetünk arra, hogy visszaküldjük.

Ám vannak olyan termékek, szolgáltatások, melyek vásárlásától nem lehet elállni: ilyenek az egyedi, kérésre gyártott termékek, a romlandó vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékek, az olyan árucikkek, melyek higiéniai okokból nem küldhetők vissza, csomagolásából kibontott számítógépes szoftver, hírlap, folyóirat és időszaki lap.

futar

Az eladó kötelezettsége pedig arra irányul, hogy haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzéstől számított 14 napon belül visszatérítse a fogyasztónak a teljes összeget ugyanazzal a fizetési móddal, ahogyan a vevő fizetett. Ilyenkor a fogyasztó kizárólag a termék visszaküldésének közvetlen költségét fizeti meg, kivéve, ha a vállalkozás vállalta e költség viselését, mert egyes akciókban ilyen vevőcsalogató módszerekkel is lehet találkozni.

Átvételkor ki lehet-e próbálni a terméket?

Sokan belekukkantanának a dobozba fizetés előtt, ám a futár erre nem szokott lehetőséget adni. Persze egyes webáruházak már bizonyos plusz költségért ezt is lehetővé teszik vevőiknek. – Általánosságban elmondható, hogy a webshop hátránya éppen az, hogy a megvásárolt terméket nem lehet kipróbálni. Ezért létezik a 14 napos elállási jogosultság – mondta Tiborcz Attila.

– Az, hogy átvételkor van-e lehetőség a csomag ellenőrzésére, kibontására, megvizsgálására, a futárszolgálat és a vállalkozás általános szerződési feltételeitől, a futárszolgálat és a vállalkozás közötti jogviszonytól függ – tette hozzá.

Kockázatos-e az online vásárlás?

A szakértő szerint természetesen van kockázata az online vásárlásnak, hiszen a terméket nem lehet előre megtekinteni, és a valóságban eltérő lehet valamely tulajdonsága az online felületen látottaktól. Internetes csalás, személyes adatokkal való visszaélés kockázata is fennáll, valamint elképzelhető, hogy a webshop elérhetetlenné válik, megszűnik, a garancia érvényesítése nehézzé vagy lehetetlenné válik.

merges-telefon

Persze, ezek a kockázatok csökkenthetők azzal, ha megbízható, igényes, komoly háttérrel rendelkező felületről, vállalkozástól vásárolsz, és értékeléseket olvasgatsz az adott webáruházról és annak panaszkezelési gyakorlatáról, valamint erősen átnézed az eladó oldalát. Fontos a megbízható futárszolgálat, és az, hogy a fizetésre használt oldal rendelkezzen tanúsítvánnyal, valamint valóban tudj élni az elállási jogoddal, ha nem vagy megelégedve a termékkel, vagy egyszerűen meggondolod magad. Sajnos ez utóbbi gyakran csak a már lezajlott vásárlás után derül ki.

A korrekt eljárás a webáruháznak is érdeke

Az utóbbi években mindezekkel együtt folyamatosan emelkedik az átlagos vásárlási érték: 2018 nyarán már átlépte a 11 ezer forintot. A GKI Digital adatai szerint az egy főre jutó éves online rendelésszám jelenleg 12 online vásárlás/év, az éves átlagos költés pedig megközelíti a 130 ezer forintot.

Mivel szélesíteni a hazai online vásárlói kört már igen nehéz, az e-kereskedők inkább a vevők megtartásra és a vásárlási intenzitás növekedésére törekednek – derült ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös felméréséből. Ehhez az kell, hogy a vásárlók érezzék, hogy foglalkoznak velük, kéréseik nyitott fülekre találnak, az áru esetleges visszaküldése gördülékenyen zajlik, és a webshop jól elérhető.

Fotók: Getty Images.


Hozzászólások

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

20 ember, aki megpróbált a képszerkesztő programok mögé bújni, de lelepleződött

A Photoshop kétségkívül az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb találmánya. Ma már nem kell aggódnunk egy kellemetlen pattanás vagy a háttérben megjelenő illető miatt, néhány egyszerű trükkel ugyanis könnyedén eltávolíthatjuk őket a képekről. Egyre kell figyelni csupán: hogy ne essünk át a ló túloldalá

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

A japán élet 19 jellegzetessége, ami európai fejjel nézve teljesen lehetetlennek tűnik

Mindenki tudja jól, hogy technikai szempontból japán az egyik legfejlettebb ország a világon, hogy az emberek magas iskolai végzettségéről már ne is beszéljünk. Akadnak azonban olyan izgalmas érdekességek a japánok mindennapjaival kapcsolatban, melyeket csak azok ismernek, akik személyesen is megfor

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

Ezek a középkorról szóló tények, bizonyítják, hogy a történelem sokkal érdekesebb, mint a Trónok harca

A középkor az európai történelem egyik legsötétebb korszaka: véres háborúk, pusztító betegségek és enyhén szólva is roppant pocsék higiénia, ami napról-napra tizedelte az embereket. A középkor azonban nem csak egy reménytelenül sötét, de egyben nagyon érdekes korszak is volt, amiről – mint kiderült

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Kiderült: Ez a vércsoport védettebb a rák, a demencia vagy a trombózis ellen

Egyes vércsoportok esetében kisebb aránnyal fordulnak elő bizonyos betegségek. Most kiderült, hogy a rák, a demencia, és a trombózis esetében mely vércsoportok szerencsésebbek.Hirdetés Azt már kiderítették kutatások, hogy egyes vércsoportoknál néhány betegség előfordulásának nagyobb a kockázata

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

9 rossz macska szokás, amit valójában mi magunk idézünk elő

A hosszú ideig házban tartott macskák egy idő után akarva-akaratlanul is átveszik családjuk stílusát, hatással van rájuk azok közeledése és szokásai. Tudni kell azonban, hogy ezek a pihe-puha szőrcsomók nem olyan egyszerű teremtések, mint amilyennek első ránézésre tűnnek, ezért szokásainkkal és az á

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

10 gyerek-kérdés, amire még a felnőttek sem mindig tudják a választ: te tudod?

Mindannyian jártunk iskolába és elég sokan közülünk le is érettségiztek végül. Hiába azonban a 10-15 iskolapadban töltött év, sok esetben még ezalatt a rengeteg idő sem kaptunk választ azokra a 'nagy kérdésekre', melyek gyerekkorunk óta foglalkoztatnak bennünket. Az alábbiakban épp ezért m

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

12 romantikus kedvesség, amivel néha az őrületbe kergetik a pasik a nőket

A férfiak legtöbbször romantikusak próbálnak lenni, ha le szeretnék nyűgözni kedvesüket, mit sem tudván arról, hogy ezzel néha többet ártanak, mint használnak. Nem minden nő rajong ugyanis a túlzott romantikáért, sőt mi több, vannak akik egyenesen falra másznak az ilyesmitől. Az alábbi listán most 1

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

A kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére,mégpedig javítja

Egy nagyon érdeke cikkre akadtunk 2001 ből.Neked mi a véleményed az írtakról?

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

CSODA: Megszületése után azonnal járni kezdett a baba

Brazil orvosok döbbenten állnak a tény előtt, egy újszülött kisbaba járni kezdett, miután világra jött. Ez az eset minden tudományos elmélettel szembemegy, rácáfol mindarra, amit eddig tudtunk az ember fiziológiájáról. Egy újszülött járni kezdett pillanatokkal azután, hogy

http://ujhazak.com