10 élelmiszer, aminek nincs lejárati dátuma, nem árt, ha tudod

 

Lejárt szavatosságú élelmiszereket fogyasztani kockázatos, ám van néhány, amely esetében nem kell aggódnod, vajon megeheted-e még, hiszen több év után is bátran, biztonságosan elfogyaszthatod őket.
Összegyűjtöttünk 10 élelmiszert, amit szinte örökké eltartathatsz, és soha nem romlik meg.

10. Rizs

A legjobb, ha 4,5 C°-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten tárolod a rizst, a legideálisabb pedig ha műanyag tartókban vagy üvegben tartod. Egy tanulmány szerint, ilyen feltételek mellett a rizst akár 30 évig is eltárolhatod, s még akkor sem veszíti el az aromáját és a tápértékét. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás során a rizs két típusát használták: a félig főtt rizst és polírozott rizsszemeket.

 

9.
Tejpor

Az olyan tejpor, amit minden egészségügyi feltételnek megfelelően gyártanak, igen hosszú ideig eltartható anélkül, hogy elveszítené a tápértékét. Persze csak akkor, ha légmentesen lezárva tárolod.

8. Szójaszósz

A szójaszószt felbontás után akár három évig is biztonságosan fogyaszthatod. A légmentes tartóban tárolt szójaszósz szavatossági ideje sokkal hosszabb, ám bizonyos feltételektől függ, például a szójaszósz típusától, az előállítási módszerétől, a minőségétől és a tárolás hőmérsékletétől.

A jó minőségű szójaszószt természetes erjesztés útján állítják elő, ami több hónaptól akár két évig is eltarthat.

Csak az ilyen típusú szójaszósz fogyasztható több mint három év után is. Épp ezért, figyelj oda a különböző márkákra, hiszen bizonyos gyártók kémiai anyagokat adnak a termékhez, ezzel felgyorsítva a természetes erjedését.

7. Juharszirup

A Massachusetts Maple Producers Association, vagyis a Massachusetts-i Juharszirup Gyártók Társasága szerint egy bontatlan üvegű juharszirupot akár örökké megtarthatunk, akkor sem lesz semmi baja. Sőt, felbontás után is több évig fogyasztható, ha hűtőben tartod.

6. Szárított bab

A Brigham Young Egyetem kutatói rájöttek, hogy a szárított bab külseje harmincévnyi tárolás után ugyan megváltozik, de vészhelyzetekre még mindig elfogadható marad. Arra a következtetésre jutottak, hogy a szárított babok akár harminc év után is fogyaszthatók.

5. Só

A só tulajdonképpen egy ásvány, nem egy termék, épp ezért lehetetlen, hogy megromoljon. Persze az ásvány gyorsan magába szívja a vizet, így egy hatalmas sziklává változik egy idő után. A só azonban mindig is az marad ami, tehát só. Ugyanakkor ne feledd, a jódozott só csupán körülbelül egy évig őrzi meg a gyártási minőségét. Ezalatt az idő alatt a jód elpárolog, bár egyszerű asztali sóként továbbra is használhatod.

4. Erős alkoholos italok

Az olyan alkoholos italoknak mint a vodka, a whisky, a rum és a konyak nincs szavatossági idejük, de fontos, hogy hűvös, sötét helyen tárold őket, rendesen zárt üvegben.

3. Ecet

A fehér ecet egy következő olyan termék, aminek nincs lejárati dátuma, ám azt is megfelelő körülmények mellett tárolhatod csak hosszú ideig. A legjobb, ha az eredeti, légmentes üvegében tárolod egy hűvös, sötét helyen, a különböző hőforrásoktól távol.

2. Cukor

Csak úgy mint a sót, a cukrot is bármeddig eltárolhatod, főként, ha légmentes tartóba teszed. A cukor is magába szívja a vizet a levegőből, így kemény kővé változik, ám a minőségéből semmit sem veszít. A porcukor és a barna cukor is ugyanolyan hosszú ideig fogyasztható mint a kristálycukor.

1. Méz

A méz egy igen különleges élelmiszer, amit rendkívül nehezen tudnak megtámadni a baktériumok a kémiai összetevőinek köszönhetően, így akár örökké eltartható. Mi több, ha megfelelően zárt üvegben veszel mézet, biztos lehetsz benne, hogy nem tud megromlani, mivel sem vízzel, sem levegővel nem lép kapcsolatba.

Az egyiptomi piramisok ásatásai közben a régészek találtak néhány edényben mézet. Átlagosan 2-3000 évesek lehettek, mégis tökéletesek, fogyasztásra alkalmasak voltak, sőt a régészek még meg is kóstolták! Néhány évvel később, egy 5500 éves mézet találtak Grúziában.


Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com