5 élelmiszer, amit soha ne moss meg, és 5, amit mindig moss meg főzés előtt

 

Gyerekkorunk óta arra tanítanak minket, hogy mossuk meg, amit meg akarunk enni. Kevesen tudják, hogy néha ez a legrosszabb, amit tehetünk. Az élelmiszerek mosásával ugyanis sokszor elősegítjük a baktériumok szétszóródását, és más problémát is okozhatunk magunknak.
Most összeszedtük azokat az élelmiszereket, amiket tanácsos minden főzés előtt leöblíteni, és azokat, amiket soha ne moss meg felhasználás előtt!

SOHA NE MOSD MEG

1. Tojás

A tojást gyakran speciális anyaggal kezelik, hogy megvédjék a baktériumoktól. A vízzel lerombolod ezt a védelmet, ezért ne mosd meg soha a tojást.

 

2.
Csirke

A friss csirkén található baktériumok nagyon veszélyesek az egészségre. Közülük a legismertebb a szalmonella. Sokan azt hiszik, hogy ha megmossák a csirkét főzés előtt, megszabadulhatnak ezektől a kórokozóktól, de ez nem egészen így van. Amikor mosod a csirkét, a víz segíti a baktériumok szétszóródását a kezeden és a mosogatóban.

Ha megfelelően átsütöd vagy megfőzöd a csirkét, minden baktérium el fog pusztulni. A séfek szerint a legjobb, ha kétszer forralod át a csirkehúst. Ha először átforrt, cseréld ki a vizet és forrald át újra.

3. Hús

Akárcsak a csirkénél, a nyers húsnál (marha-, sertés-, bárány-, szárnyashúsoknál) sem ajánlott az öblítés főzés előtt, mert ezzel csak a baktériumok elterjedését segítenéd elő. A magas hőmérséklet segítségével maradéktalanul megszabadulhatsz a kórokozóktól.
Főzés előtt papírtörlővel törölgesd át a hússzeletet, hogy a felesleges levet felszívd róla. Ezután szappannal moss kezet!

4. Tészta

Nem tudni, kinek a fejéből pattant ki, hogy jó ötlet a tésztát leöblíteni. A séfek egyenesen betiltanák ezt a rossz szokást, mivel a víz eltávolítja a tésztából a keményítőt, aminek fontos szerepe van abban, hogy a szószt a tészta magába tudja szívni. Kizárólag főzés után öblítheted le a tésztát, ha pl. salátát szeretnél belőle készíteni.

5. Gomba

A gombát nem tarthatod sokáig a csap alatt, és nem is áztathatod be, mert nagyon magába szívja a vizet. A legjobb, ha gyorsan átöblíted és szárazra törölgeted. Ezt közvetlenül főzés előtt tedd meg, máskülönben tönkreteszed, és elveszíti a rugalmasságát is.

MINDIG MOSD MEG

1. Ehető héjjal rendelkező zöldségek és gyümölcsök

Hiába látod úgy, hogy tiszták és egészségesek, ez nem jelenti azt, hogy nem kell őket átmosnod. Muszáj! De szappant ne használj ehhez, csak hideg vízzel mosd el őket, majd törölgesd szárazra.

2. Konzervdoboz

A baktériumok be ugyan nem tudnak jutni a doboz belsejébe, de csak addig, míg ki nem nyitod. Éppen ezért felbontás előtt mindig mosd el a konzervdobozt!

3. Nem ehető héjjal rendelkező zöldségek és gyümölcsök

Nem számít, milyen technikával és mennyire alaposan hámozod meg őket. Mindig mosd meg evés vagy felhasználás előtt a banánt, a dinnyét és valamennyi zöldséget, gyümölcsöt, aminek egyébként lehámozod a héját.

4. Diófélék

Mindig mosd meg a dióféléket, még akkor is, ha a héjuk már le van hántolva. Soha nem tudhatod biztosan, hol és hogyan tárolták vagy szállították. A mosással megszabadíthatod őket a fitinsavtól, amit a friss diófélék tartalmaznak. Arra használják, hogy megvédjék a dióféléket a parazitáktól, de ez nem csak rájuk nézve, hanem az emberre is veszélyes anyag.

5. Szárított gyümölcsök

A leginkább szennyezett élelmiszerek közé tartoznak. Ez különösen a kimérve kapható szárított gyümölcsökre igaz. De még akkor is mosd meg evés előtt, ha csomagolva veszed. Akár néhány órára is beáztathatod.


Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com