A konyhai edények 4 mérgező típusa, valamint 4 biztonságos alternatíva

 

Manapság a legtöbb ember odafigyel az egészséges étkezés fontosságára. Bár nem mindenki tudja, hogy a főzéshez használt konyhai edények is majdnem olyan fontosak, mint maguk az ételek. Még a legegészségesebb étrendet betartók is szenvedhetnek egészségügyi komplikációktól, ha a konyhai edényük mérgező.
Összegyűjtöttük a legveszélyesebb edényeket, s felsoroltuk a lehetséges, biztonságosabb opciókat is.

1. Teflon

A teflon valószínűleg a legnagyobb „gonosztevő” a listán. Rengetegen választják ezt a típusú edényt, ugyanis mindenhol megtalálható. Ugyanakkor ez a legveszélyesebb is.

 

A teflon nem tapadós felületét az úgy nevezett politetrafluor-etilén (PTFE) bevonattal érik el, ami egy plasztik polimer, s ha 300 C° fölé melegszik, méreganyagok kezdenek el szivárogni belőle. Ez a mérgező gőz influenzaszerű tüneteket okozhat. Nem csak az emberekre veszélyes, de a kisállatok és a madarak esetében akár halálos is lehet.

A Teflon konyhai edényekbe egy másik kémiai vegyület is megtalálható, a perfluor-oktánsav (PFOA), ami összekapcsolható több rákos megbetegedéssel is, mint például a mell-, a prosztata- és a petefészek rákkal.

Miközben úgy hiszik, hogy a PFOA olyan kicsi mennyiségben található meg a teflonokban, hogy nem veszélyes az emberekre, fontos megjegyezni, hogy sok más mindennapos tárgyban is megtalálható. Épp ezért, a legjobb, ha lecsökkentjük az ilyen edények használatát.

Vannak más bevonatú edények is, amik PTFE- és PFOA-mentesek (például a gránit), ám ezeket is csak addig biztonságos használni, amíg a bevonat teljesen ép. A bevonat elég vékony, így könnyedén felsérthetjük. Ha egyszer felsértettük, azonnal hagyjunk fel a használatával.

Próbáld ki inkább a következő tuti biztos alternatívát: használj valódi öntöttvas konyhai edényt. Biztonságos főzni benne, és biztosan ellenáll az időnek is. Jól és igazán egyenletesen melegszik fel, sőt ha kifényezed, még le sem ragadnak benne a dolgok. Nem szivárognak belőle méreganyagok az ételedbe, mi több, igazság szerint remek természetes módja a vasszinted megemelésének is.

Ha pedig nem vagy vashiányos, kipróbálhatod a lakkal bevont öntöttvas edényeket is, amik épp olyan biztonságosak, és ugyanolyan kényelmes használni őket.

2. Alumínium edények és alufólia

Nem meglepő, hogy az alumínium használata igen elterjedt, amellett, hogy ez a leggyakoribb fém, nagyon erős, könnyű, többcélú és újrahasznosítható. Ugyanakkor vannak rejtett veszélyei.

Az alumínium egy neurotoxikus fém. A megemelkedett alumínium szintet számos központi idegrendszeri betegséggel kapcsolták össze, beleértve az Alzheimer-kórt és az amiotrófiás laterálszklerózist (ALS). Mivel az alumínium edények általában bevonatosak, a bevonat hajlamos a sérülésre, ennek következtében pedig mérgező fém kerül az ételedbe.

Próbáld ki a következő biztonságos alternatívát inkább: üveg edény. Az ilyen típusú edények soha nem fognak mérgező anyagot kibocsájtani melegítés hatására. Tartósak, környezetbarátok, és nem tartják magukban a régi ízeket és szagokat. Az egyetlen hátránya, hogy leragadhatnak bennük az ételek, de ez igazán kevés ár azért, hogy biztonságos edényben süss-főzz.

3. Vörösréz konyhai edény

Biztosan láttál már vörösréz edényeket az üzletekben, és te is elámultál rajta, milyen szépek. Lehet, hogy már a gyors hővezetéséről is hallottál. De tudtad, hogy a vörösréz valójában veszélyes, ha edényekhez használják?

Csak úgy, mint sok már nehézfém, a vörösréz is fontos az emberi egészségnek… kis mennyiségben! De ha nagyobb mennyiség kerül a szervezetedbe, az akár nehézfém mérgezéshez is vezethet. Ha a vörösréz edény nincsen bevonva más anyaggal, savas ételek főzése során vörösréz szabadul fel belőle. Ha pedig bevont edényt vásárolsz, a bevonat gyakran tartalmaz nikkelt, ami pedig egy másik mérgező elem.

Próbáld ki a következő biztonság alternatívát inkább: rozsdamentes acél edény. Ez egy igazán nagyszerű opció, viszonylag könnyű és ellenáll a karcolásoknak, ha pedig kifényezed, nem fognak leragadni az ételek sem. Igen tartós, csak bizonyosodj meg róla, hogy étkezési rozsdamentes acél edényt veszel, ez a típus ugyanis nem tartalmaz sem nikkelt, sem pedig krómot.

4. Kerámia bevonatos edény

A kerámia bevonatos edények szépek, elsőre pedig biztonságosnak is tűnnek. Tulajdonképpen, a 100%-os kerámia edények teljesen biztonságosak. A bevonatos kerámia edények azonban igencsak rossz anyagokat rejtenek magukban.

A lágy kerámia bevonat nem éppen tartós, és mindennapi használat mellett néhány hónap alatt megsérül a bevonat. Ha pedig ez megtörténik, a bevonatban található ólom és kadmium az ételedben köt ki, később pedig a testedben. Az ólommérgezés a fémmérgezések egyik legveszélyesebb típusa, hastáji fájdalomhoz, fejfájáshoz, meddőséghez és egyéb egészségügyi komplikációkhoz vezethet (komoly esetekben pedig akár kómához vagy halálhoz). Még ha a bevonat ólommentes is, a felsértett edény akkor is veszélyt jelenthet, ugyanis a kerámia bevonat alatt általában neurotoxikus alumínium van.

Próbáld ki a következő biztonságos alternatívát inkább: 100%-os kerámia edény. Ez az egyik legjobb és legbiztonságosabb opció, hiszen teljesen természetes anyagokból készül, nem mérgező, nem karcolódik, és nem pereg le. Továbbá nem is ragadnak le benne az ételek, és akár mosogatógépben is mosható. Az egyetlen negatívuma, hogy a 100%-os kerámia edények igen drágák, ugyanakkor valóban tartósak is.


Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com