A teljes igazság a cukorról, amit nem akarják, hogy tudj

 

A kristálycukor az egyik legnépszerűbb édesítőszer a világ konyháiban. Évszázadok óta használják ételek, italok megédesítésére, de azonkívül, hogy egészségünk és jó alakunk érdekében érdemes vele mértéket tartani, igazából nem sokat tudunk róla. Itt az idő, hogy közelebbről is megismerjük ennek az általánosan használt édesítőszernek és konyhai alapanyagnak a tulajdonságait!

A fehér cukor kristályosított szacharóz, melyet cukornádból vagy cukorrépából állítanak elő.

A növény betakarítása után forralással kivonják belőle a nedvességet. Ahogy a nedvességtartalom csökken, a szacharóz kristályosodni kezd. A kristályos cukrot eltávolítják belőle, az anyag, ami pedig utána marad, a melasz.

 

A cukor szerepe

A cukor nem csupán édesíti az ételeket és italokat, de fontos kémiai reakciókban is részt vesz. Segítségével karamellizálhatjuk az ételt, ennek során a cukor a hő hatására lebomlik. Maillard reakcióról akkor beszélünk, mikor az élelmiszer sütésekor barna réteg alakul ki. Ilyenkor az aminosavak és fehérjék reakcióba lépnek a cukorral, teljesebb ízt és szép, aranybarna színt adva az ételnek. A cukor nedvszívó képességgel is rendelkezik. A cukor jelenléte segít megőrizni az étel nedvességtartalmát, megelőzi a kiszáradást, ennek folytán biztosítja a puhaságot. Gondoljunk csak a sült tésztákra, pékárukra!

Így tárold!

Mivel a cukor magába szívja a nedvességet, a legfontosabb, hogy légmentesen záródó tégelyben tároljuk. A levegő páratartalma is hatással van rá, ez egyszerre módosítja az állagát – összecsomósodik tőle – és az ízét. Ha a cukor egyszer már felszívta a nedvességet, az lehetetlen belőle kivonni, hiába is próbálnánk kiszárítani. Mivel nem ideális környezet a mikrobák számára, lezárt tégelyben tárolva, hűvös, száraz helyen korlátlan ideig eláll.

A cukor legfőbb fajtái

Kristálycukor

A fehér cukrot leggyakrabban ilyen formában használjuk. Mindenre jó, sütni, főzni, italokat ízesíteni is lehet vele.

Porcukor

A kristálycukrot mechanikus módon összezúzzák, hogy por állagot érjenek el. Sütéshez nem igazán javasolt a használata, mivel gyakran kukoricakeményítőt vagy kálcium-foszfátot adnak hozzá, hogy megelőzzék a csomósodását. Folyadékban szinte azonnal feloldódik.

Kockacukor

Hagyományos kristálycukor, amiből kis kockákat alakítanak ki a könnyebb adagolás érdekében. A kristálycukor szemcséit cukorsziruppal tartják össze. Többnyire italok, főként tea és kávé ízesítésére használatos.


Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com