Ez a nagy különbség a holland és a természetes kakaópor között

 

Rengeteg sütemény készül kakaóporral és a legtöbbek számára a boltokban kapható kakaók teljesen egyformák. De tényleg helyettesíthetjük egyiket a másikkal? Pontosan ugyanolyan ízt kapunk? Ugyanolyan mennyiségre van szükség belőlük? A kakaóporoknak két meghatározó változata a feldolgozott holland és a természetes kakaó, melyek között bizony számottevő a különbség.

A kakaópor az erjesztett, szárított és pirított kakaóbabból készül. A kakaóbabot megőrlik, paszta lesz belőle, ez a szinte íztelen kakaóvaj.

Ebből a feldolgozás során kivonják a vajat, így marad meg szilárd végtermékként a nagyon finom, enyhén csokoládés ízű por, amit a boltok polcain találunk.

 

Természetes kakaópor

Általában 5 és 6 közötti a pH értéke (összehasonlításként a vízé 7, épp a skála közepén). A savasság ki is ütközik a kakaó ízén, éles, szinte citrusos, gyümölcsös érzetet ad neki. Akárcsak a csokoládénál, a kakaónál is márkánként, gyártóként eltérőek lehetnek az ízek. Bár a természetes kakaóporoknak vannak azonos tulajdonságaik – pl. a kesernyésség, fanyarság -, ízük változó lehet a kakaóbabtól és a feldolgozás módjától függően.

Feldolgozott holland kakaópor

Európai vagy lúgosított kakaónak is nevezik a holland kakaóport, amit egy kálium-karbonátos oldattal mosnak. Ez a kakaó savasságát semlegesíti 7-es pH értékre. A kakaóporok színe változhat a világos pirosas-barnától a gazdag mély barnáig, a holland feldolgozási folyamat egy észrevehetően sötétebb árnyalatot ad a kakaópornak. Ennek a fajta kakaónak simább, lágyabb íze van, amit gyakran neveznek földesnek, fásnak. Vannak ún. fekete kakaóporok is, melyeknek pH értéke 8. Ez a fajta keserédes kakaó található az Oreo kekszekben is. Mivel a holland kakaópor nem savas, nem lép reakcióba a lúgos összetevőkkel, mint a szódabikarbóna. A holland kakaóport előíró receptekben többnyire semleges pH-val rendelkező sütőporokat használnak.

Ha egy receptben csak szódabikarbóna szerepel, ahhoz általában természetes, savasabb kakaóport használnak, míg a sütőporos receptekhez a holland kakaó a megfelelőbb. Ha egy receptben szódabikarbónára és sütőporra is szükség van, meg kell találni az összetevők tökéletes lúgos-savas arányát, ezért pontosan kövessük az utasításokat, de általában mind a természetes, mind a holland kakaó megállja helyét az ilyen esetekben. Desszert öntetekhez, pudingokhoz, jégkrémekhez tetszés szerint választhatunk kakaót. A feldolgozott holland kakaópornak sokkal csokisabb az íze, míg a természetes kakaópor enyhén fanyar.


Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com