Ezt kell tudni az alkohollal való főzésről: nagyon fontos lehet

 

Amikor étteremben eszünk, általában nem gondolkodunk azon, hogy a szakács milyen hozzávalókból és hogyan készíti a fogást. A különféle olajok, szószok, pácok mind befolyásolja az elkészült étel ízét. Sok séfnek pedig biztos trükkje a finom fogások elkészítésére az alkohol. Főzés közben a legnagyobb része elpárolog. Csak a legnagyobb, mert egy kevés azért marad belőle az ételben is. Hogy mennyi, az a főzési időn és a technikán is múlik.

Az alkoholt többnyire flambírozáshoz, lángoló ételek készítéséhez használják, de számos egyéb receptben is kiválóan működik.

Ha húsokhoz használjuk, segít lebontani benne a rostokat. A szakértők szerint az étel alkohollal mindig sokkal finomabb, mint nélküle. De nemcsak főzéshez, sütéshez használhatjuk. Nyers gyümölcsöket is ízesíthetünk vele. Ebben az esetben azonban legyünk figyelmesebbek, hiszen a nyers alkohol a gyerekeknek nem ajánlott, hiszen az összes alkoholtartalom megmarad. Az alkohol a konyhában egyébként is csak ízesítésre szolgál és csak akkor van értelme vele főzni, ha megtartjuk a mértéket.

 

Ha valóban ízesítünk vele, az alkoholos ételektől nem fogunk becsípni. Nem is lehet az a cél, hogy az alkoholos ital jellegzetes íze elnyomja a többi hozzávaló ízét, sokkal inkább azokat kiemelni, elmélyíteni a feladata. A vörösbor, a sör, a sherry, a cider, a brandy, a fehérbor, a gin és a whiskey a legnépszerűbb alkoholfajták a konyhában. Mindegyik más típusú ételekhez ajánlott eltérő ízük és tulajdonságaik miatt. A whiskey például kitűnő a steakhez készített szószokba, míg a brandy-vel kiválóan lehet flambírozni, a vörösborban pedig csirkét párolni.

Hasznos tippek

Mikor alkoholt használunk, soha ne üvegből adagoljuk. Könnyű elvéteni a mennyiséget, ha a palack megborul, ezért inkább mérjük ki pohárba, hogy mennyit szeretnénk az ételbe tenni. Mikor öntjük, a serpenyőt vegyük le a lángról.

Alkohol helyett

Az alkoholmentes főzéshez is találunk megfelelő helyettesítőket. Ha csak egy egészen kis mennyiségű alkoholról van szó – kevesebb, mint ¼ bögre -, akkor egyszerűen hagyjuk el és ne tegyünk semmit az ételhez. Azonban ennél nagyobb mennyiséget már pótolni kell valamivel a receptben. Erre a célra kitűnő a szőlőlé, aminek természetes édes íze nagyon jól megy a halakhoz. A citrusos levek, mint a citrom-, lime-, alma- és áfonyalé szintén használhatók az alkohol kiváltására.


Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com