Így marad sokáig friss a zöldség és a gyümölcs: meglepő praktikák amikről sokan nem is tudnak

 

Mindenkivel megesett már, hogy jóval többet vásárolt zöldségből és gyümölcsből, mint amit aztán meg tudott enni. Telepakoljuk velük a hűtőt, néhány nap múlva pedig szomorúan látjuk, hogy a nagy részüket dobhatjuk is ki, mert már nincsenek fogyasztható állapotban. Ennek az oka pedig a rossz tárolás. A következő tippekkel a lehető legtovább eltárolhatod a különböző zöldségeket és gyümölcsöket, hogy hosszabb ideig élvezhesd őket.

1. A burgonyának, hagymának, paradicsomnak semmi keresnivalója a hűtőben.

Nem véletlen, hogy a nagymamádnál sem a fridzsiderben, hanem hűvös, száraz helyen – többnyire a pincében – találtad meg őket.

 

2. Egyes gyümölcsök és zöldségek etiléngázt termelnek, míg mások erre kifejezetten érzékenyek. Ezért az avokádót, a paradicsomot és a kivit sose tedd a rájuk érzékenyen reagáló répa, alma, brokkoli és saláta közelébe, mert hamarabb megromlanak.

3. Ha a banánhoz még nem nyúltál hozzá, nyugodtan tarthatod egy tálban az asztalon. Ha azonban már felnyitottad a héját, tedd a hűtőbe. Mivel a banán is etiléngázt állít elő, a legjobb, ha minden más zöldségtől és gyümölcstől távol tartod.

4. A friss fűszereket és a zöld salátát légmentesen zárható tasakban tárold. Így nem fognak elindulni bennük a romlásukhoz vezető oxidációs folyamatok.

5. A citrusféléket a hűtőben tárold, mégpedig egy lyukacsos kosárban vagy perforált műanyag tasakban.

6. A brokkoli, a sárgarépa, a jégsaláta a hűtő legalsó fiókjában, egy papírral bélelt dobozban érzi a legjobban magát.

7. A burgonya és az alma nagyon jól kijönnek egymással. Ha együtt tárolod őket, megelőzheted a krumpli kicsírázását.

8. Az angolzellert csomagold alufóliába, és így tedd be a hűtőbe, hogy szára és levelei tovább maradjanak zöldek és roppanósak.

9. A friss ananászról vágd le a leveleit, fedd le frissentartó fóliával, és fejjel lefelé állítva tartsd a hűtőben.

10. A zöldségeket, gyümölcsöket soha ne tedd a sütő közelébe, a hő nem tesz jót nekik.

11. A nedvességtől a gyümölcsök és zöldségek hamar megbarnulnak, ezért ne mosd meg őket előre, csak akkor, ha már el is fogyasztod őket. Ha felvágni, darabolni szeretnéd pl. sütés, főzés előtt, közvetlenül felhasználás előtt tedd meg, mert megbarnulnak.

12. A friss gyömbért tartsd a hűtőben.

13. A gombát tedd papírzacskóba, ebben tárold a hűtőben vagy a kamrában.

14. A paradicsom árnyékos helyen, szobahőmérsékleten áll el a legtovább.

15. Zöldségek és gyümölcsök tárolásához műanyag doboz helyett használj inkább papírból vagy üvegből készült tárolóedényt.

BÓNUSZ: A friss zöldeket alufóliában tárold, sokkal tovább maradnak frissek.

További hasznos tárolási tanácsok:

  • Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket ne tárold egymás mellett
  • Ezt a 8 ételt soha ne tárold hűtve

Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com