Így NE fűszerezd az ételeket! - A 6 leggyakoribb hiba a fűszerezésben

 

Fűszerezni mindenki szeret és valljuk be, a legtöbben úgy hisszük, értünk is hozzá. Közben könnyen meglehet, hogy elkövetünk olyan hibákat, melyekkel nem kívánt hatást érünk el. A fűszerezésnek van ugyanis jó és hibás módja. Most megmutatjuk, mik a leggyakrabban elkövetett hibák a fűszerezésben, hogy te se eshess bele legközelebb ezekbe a csapdákba!

1. Kevés sót használsz

Az Íliász a nyugati világ irodalmának legelső alkotása és mondhatjuk, hogy a legelső szakácskönyv is. Homérosz a sózás olyan módját írja le benne, aminél ma, 3000 évvel később sem tudunk jobban kitalálni! De nem csak az általa említett húsoknak van szüksége a sóra. A tészta főzővízének, a burgonyának, de még a tojásnak is kellően sósnak kell lennie ahhoz, hogy élvezhető legyen a végeredmény.

Használd tehát bátran a sót! Ha a recept egy csipetnyit ír belőle, kezdd annyival, de kóstolj és ha kevésnek érzed, tégy még hozzá!

 

2. Nem kóstolsz főzés közben

Katasztrófához vezethet. Főzöl, kavargatsz, szeletelsz, fűszerezel, de nem kóstolsz közben. Könnyen megeshet, hogy valamiből túl sokat teszel az ételbe.

Lehet, hogy éppen a sóból. Ezért minden főzési folyamat közben kóstold meg az ételt, hogy hiányzik-e valami belőle és ha úgy érzed, igen, fokozatosan pótold.

3. Előre megőrölt borsot használsz

Nagyon praktikus a boltban az őrölt borsos tasakot levenni a polcról, hiszen főzés előtt ezzel semmiféle teendőd nincs. Csakhogy isteni ízekről és aromákról mondasz le, ha nem frissen őrölöd meg a borsot. Az előre megőrölt bors kiszárad és lassan elveszíti ízét. Szerezz be egy borsőrlőt és egészben vásárold a borsot ezentúl!

4. Túl későn adod az ételhez a szárított fűszereket

A kakukkfűnek, az oregánónak, a bazsalikomnak, a petrezselyemnek a leveleit használjuk fel, többnyire szárítva. Egy friss fűszernövénynek jóval intenzívebb az íze, de ha nincs más opció, a szárított változatokkal sincs semmi probléma. Nagyot hibázhatunk azonban velük, ha nem a megfelelő időben adjuk őket hozzá az ételhez. Míg erőteljesebb ízük miatt a friss fűszernövényeket már beletehetjük a főzés kezdetén, addig a szárított fűszereket a főzés vége felé alkalmazzuk csak. Ha hideg ételeken, pl. salátákon használsz szárított fűszernövényt, adj pár órát neki, hogy érlelje az ízeket, hiszen hőhatás nélkül sokkal lassabban fejti ki hatását, mint a friss fűszerek.

5. Elfeledkezel a citromról

A citromlé kétségkívül fűszer, még akkor is, ha így eddig nem gondoltál rá. Halételekhez, tengergyümölcseihez alapvetően használatos, de a zöldségek ízét is felderíti. Alapszabály, hogy ha egy étel vajjal jól működik, az jól működik citromlével is. Ennek értelmében a csirke is kiált a citormért. Használjuk páchoz, szószhoz vagy locsoljuk meg vele a csirkét sütés előtt. Paradicsomszószhoz és burgonyapüréhez is adj néhány cseppet! Ettől nem citromos, csak finomabb lesz az ízük!

6. Állott fűszereket használsz

A tasakban megvásárolt őrölt fűszerek már eleve szárítottak, azaz veszítettek eredeti ízükből, aromájukból. Az állás során ez még inkább jellemző lesz rájuk. A legjobb, amit tehetsz, hogy a fűszereket egészben vásárolod meg, legyen az levél, hajtás, gyökér vagy rügy, amit felhasználsz a növényből. Egy őrlő vagy egy fűszermalom segítségével bármikor megőrölheted belőlük a szükséges mennyiséget, így jóval frissebb fűszereket használhatsz főzéshez.


Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com