Minden só egyre megy? Most megtudhatod, mi a különbség a sófajták között

 

Nem kell szégyellned magad, ha fogalmad sincs, miben különböznek az egyes sófajták! Bár az egyik leggyakrabban használt ízesítő a világon, mégis csak kevesen vannak, akik ismerik sajátos jellemzőiket. Az asztali, a kóser és a tengeri só a három legelterjedtebb fajta, amit szinte minden üzletben megtalálsz. A rózsaszín himalájai só pedig az elmúlt években vált divatossá, egyre többen próbálják ki a konyhában. A következőket kell tudnod róluk!

Asztali só

Erősen feldolgozott, hőkezelésen is átesett, finom textúrájú, kristályos só, melyet föld alatti sóbányákban bányásznak.

Csomósodásgátló anyagot, pl. kalcium-szilikátot is tartalmazhat. A legtöbben főzéshez használják, pedig már a neve is arra utal, hogy nem éppen erre “találták ki”. Az asztali só az asztalon kell, hogy helyet kapjon, hogy a már elkészült ételt utólag ízesíthessük vele, ha szükségesnek érezzük. Ugyanakkor levesek és a tészta főzővizének ízesítéséhez kiváló. Sósságát tekintve jóval sósabb ízű, mint a kóser vagy a tengeri só.

 

Kóser só

A kóser só kevésbé finomított, mint az asztali só és 100%-os tisztaságú, tehát semmilyen egyéb anyagot nem adnak hozzá. Nagyobb, durvább szemekből áll, melyek egymástól különválnak, tehát nem alkotnak olyan sűrű állagot, mint az asztali só. A kóser az egyik legsokoldalúbban felhasználható sófajta. Ízesíthetjük vele az élelmiszert már a főzéshez való előkészítésnél, a főzés során és azt követően is. A leginkább ajánlott só a húsokhoz, mivel nem vonja ki a nedvességet, ezért a hús nem szárad ki tőle.

Tengeri só

A tengeri sót lepárlással nyerik ki a sós vizekből. Forrásától függően tartalmazhat egyéb ásványi anyagokat is kis mennyiségben. Ezek plusz ízt és színt adnak a tengeri sónak. Az egyenetlen sópelyheket jóval drágábban vásárolhatjuk meg, mint az előbbi két sófajtát, éppen ezért mértékkel használjuk. A legjobb, ha a főzés utolsó fázisában alkalmazzuk csak.

Rózsaszín himalája só

Tisztasága és magas ásványi anyag tartalma miatt igen kedvelt az utóbbi időben. Egészségre gyakorolt előnyei miatt is érdemes kipróbálni. Valójában ez a legtisztább létező só, mely jóval lágyabb ízzel rendelkezik, mint a többi sófajta. Elsősorban utólagos ízesítésre alkalmas, nem pedig főzéshez. Kiváló párolt halakhoz és salátákhoz.


Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com