Por nélkül így készíthetsz tökéletes vaníliapudingot

 

Egyszerű és kényelmes elkészíthetőség tekintetében a porból készült vaníliapudingon ugyan nehéz túltenni, de ez korántsem igaz az ízek szempontjából. Márpedig, ha már pudingot készítünk, a legfontosabb, hogy az a lehető legfinomabb legyen. Most megtudhatod, hogyan készíthetsz tökéletes vaníliapudingot házilag.

Vaníliapuding alaprecept – 4 adaghoz

Hozzávalók:
– 5 dl tej
– 5 dkg finom szemcséjű cukor
– 1 friss tojás
– 5 dkg étkezési keményítő
– 1 vaníliarúd

 

Keverd össze a cukrot és a keményítőt, majd adj hozzá 7 evőkanál tejet és az egészet keverd csomómentesre. Ezután add hozzá a tojássárgáját. Kapard ki a vaníliarúd belsejét, ezt a maradék tejjel forrald fel. Kézi habverővel keverd hozzá a tojássárgás tejet és várd meg, míg egyet forr.

Ekkor húzd a le a tűzről és hagyd hűlni.

Hibalehetőségek

  • Tej: Hogy forraláskor ne égjen le, hideg vízzel öblítsd el az edényt és csak ezután tedd fel benne forrni a tejet.
  • Csomósodás: A cukrot alaposan keverd el a keményítővel és néhány kanál hideg tejjel. Forralás közben adagonként tedd bele a forró tejbe, így megelőzheted a csomósodást.
  • Ha túl híg: Mikor megkóstolod a pudingot, utána minden alkalommal mosd le a kanalat, mert a nyáltól túl híg állagú lehet. A nyálban lévő amiláz emésztőenzim ugyanis lebontja a pudingban lévő keményítőt. Amennyiben mégis túl hígnak találnád, 2 dl tejszínből verj habot és forgasd bele a pudingba, hogy krémesebb állagú legyen.
  • Ha bőrösödik: A kiadagolt pudingokat takard le műanyagfóliával, így nem fog bőrösödni.

Desszertként sokoldalúan

Ha citrom- vagy narancslével készíted, üde, nyárias ízt kaphatsz, míg télen fahéjjal és mézeskalácsfűszerrel variálhatod az alapreceptet.

Az egyszerű vaníliapuding sokféle lehetőséget tartogat, hogy akár ünnepi desszertként is megállja a helyét.

Egy üveg meggybefőtt levét öntsd le és tedd félre. 1,5 dkg cukrot keverj el 2 evőkanál keményítővel, és 4 evőkanál befőttlével keverd simára. A maradék levet forrald fel, tedd hozzá a keményítős folyadékot, majd egyszeri forrás után add hozzá a meggyet. Ha felnőttek számára készíted, megbolondíthatod meggylikőrrel vagy meggypálinkával. A kész puding tetejére is tégy meggyet, végül pedig szórd meg csokoládé reszelékkel.

A nyers bogyós gyümölcsök közül a málna, az eper és az áfonya passzolnak leginkább a vaníliapudinghoz, mivel ezeknek alacsony a savtartalmuk.

Vaníliapuding diétásan

A főzésben és a sütésben ma már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a különböző érzékenységeket. A vaníliapudingot többféle mentes változatban is elkészíthetjük, ha az alaprecept valamelyik hozzávalójára érzékenyek vagyunk.

  • Tojásmentesen: Nem csak akkor érdemes ezt a változatot készíteni, ha allergiásak vagyunk a tojásra, de várandósság alatt is. Mivel a tojást a puding készítése során csak rövid ideig hőkezeljük, a biztonság kedvéért jobb kihagyni terhesség alatt. Helyette használjunk habtejszínt.
  • Cukormentesen: Mézzel, édesítővel, nyírfacukorral kitűnően kiváltható a vaníliapudingban a cukor. Az állagát ez nem fogja befolyásolni.
  • Tejmentesen: Tehéntej helyett használj növényi tejeket a puding elkészítéséhez. Mivel édes desszertről van szó, a legjobb választás az önmagában is édes ízű mandulatej.

Így használd fel

  • Lepényhez, pitéhez: Gyümölcsös pitékhez, lepényekhez a puding kifejezetten jól jön, mivel szaftosabbá teszi őket, ha megkened vele a tésztát és így szóród rá a gyümölcsöt.
  • Vajkrémbe: A kihűlt pudingot keverd krémesre 20 dkg vajjal. Az így kapott lágy vajkrém kitűnő sokféle krémes süteményhez.
  • Pudingkrémhez: A túróstáskát még finomabbá teheted, ha 40 dkg túróhoz keversz 5 dl tejet és vaníliapudingot.

Így tárold

  • Hűtőben: Mivel a tojást csak rövid ideig hőkezeljük a készítésénél, ezért a vaníliapudingot hűtőben 4 napnál tovább nem lehet eltárolni. Takard le fóliával vagy fedeles műanyag dobozban tedd a hűtőbe.
  • Fagyasztóban: Fedeles műanyag dobozban adagonként fagyaszd le. Minőségét így 3 hónapig megőrzi. A fagyasztóból kivéve szobahőmérsékleten olvaszd fel, de akár félig fagyosan is fogyaszthatod.

Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com