Szörpkészítés házilag könnyedén, akár tartósítószer nélkül

 

A gyümölcsökből nem csak lekvárokat főzhetsz, hanem finom és káros összetevőktől mentes szörpöket is. Az igazi házi szörpnek párja nincs, elkészíteni pedig egészen egyszerű.

A szörpkészítés alapja: a tisztaság

Alaposan tisztíts meg minden eszközt, amit a munka során használni fogsz, és ugyanez érvényes a munkaterületre is, ahol majd dolgozol. Az üvegeket és a fedeleiket a mosogatógépben fertőtlenítheted. Ha nincs, forró vízben mosd el őket mosogatószerrel, majd sterilizáld egy nagy fazék forró vízben negyed órán át főzve. Tiszta konyharuhán csepegtesd le őket, és hagyd megszáradni. Semmiképp se törölgesd, mert a ruháról az üvegekbe kerülő szennyeződés a szörp megromlását okozhatja.

 

Üvegek

A legjobb, ha már év közben felkészülsz, és a befőzési szezonra összegyűjtesz néhány gyümölcsleves üveget.

A legegyszerűbb, ha csavaros fedelűt használsz, mert a csatos üveg gumigyűrűjét külön ki kell főznöd, hogy sterilizáld.

Csak olyan fedelet használj, ami teljesen ép és nem rozsdás. Próbáld ki, hogy ereszt-e a fedél! Tölts vizet az üvegbe, csavard rá a fedelet, majd állítsd fejre. Ha nem szivárog, használhatod a fedelet.

A fedél alá egy réteg celofánt is tehetsz. Előtte nedvesítsd be, hogy tökéletesen rátapadjon az üveg szájára. Ha műanyag fóliát teszel a fedél alá, figyelj, hogy csavarás közben ne tekeredjen el, mert így könnyen megromolhat a szörp.

Érett gyümölcsből édesebb szörp

Teljesen érett, de még nem puha vagy erjedt gyümölcsöt válassz a szörpkészítéshez.

Az érési szezon végén juthatsz hozzá azokhoz a gyümölcsökhöz, melyeknek a legmagasabb a vitamintartalmuk és a legzamatosabbak is, ezért kevésbé kell ízesíteni őket.

Kristálycukor helyett tehetsz bele mézet, nádcukrot, juharszirupot, de használhatsz édesítőszereket is.

Szörp hidegen keverve

Paradicsomdarálóval daráld le a gyümölcsöt, majd hagyd lecsepegni egy szűrőn keresztül. Így nem kell bajlódnod a magok kiszedegetésével, a szűrőben megmaradt gyümölcshúsból pedig lekvárt is készíthetsz. Ha a levet túl sűrűnek találod, felforralt vízzel hígíthatod. Édesítés után pihentesd a gyümölcslevet hűvös helyen 1 napig, néha keverd meg, hogy a cukor felolvadjon benne. A hidegen kevert szörp nagy előnye, hogy minden értékes összetevő a lében marad, így még télen is igazi, gazdag gyümölcsös ízzel rendelkező szörpöt ihatsz. Hogy ne romoljon meg, tegyél bele tartósítószert.

Szörp főzve

Ennél az eljárásnál nem kell ledarálnod a gyümölcsöket. Elég, ha villával vagy burgonyatörővel összetöröd őket. Tedd egy befőttesüvegbe, a tetejét kösd le egy vászondarabbal, és tedd langyos helyre. A gyümölcs közben felhabzik majd, kb. 1 hét múlva pedig kiforrja magát. Ekkor szűrd át, és kb. fele mennyiségű vizet adj hozzá. Literenként tegyél bele 1 kg cukrot, alaposan keverd össze, majd lassú tűzön forrald 10 percig. Még forrón töltsd bele az előzőleg sterilizált üvegekbe. Zárd le az üvegeket, és száraz dunsztban tartósítsd vagy állítsd fejre őket 5 percre. A főzve készített szörpbe nem szükséges tartósítószert tenni, mert a hőkezelés és a cukor is gondoskodik a tartósításról.

Tartósítószerek

A kutatások eredményeiből tudjuk, hogy a szalicilnek egészségkárosító hatása van. Az élelmiszeriparban ezért már be is tiltották, de kereskedelmi forgalomban még lehet kapni. Ha mindenképpen ragaszkodsz a használatához, két réteg benedvesített celofán és a fedél közé szórj belőle egy késhegynyit, így nem fog érintkezni a szörppel.

Jobb azonban nátrium-benzoátot használni helyette. Ez is megakadályozza az erjedést és a penészedést. 1 liter léhez maximum 1,5 grammot tegyünk, ami kb. egy csapott kávéskanál.

A nagyüzemileg tartósított szörpökben szorbinsav (E200) van, amit a természetben a madárberkenye gyümölcsében találhatunk meg. Ezt bioboltban vagy webáruházakban rendelhetjük meg. Érdemes kipróbálni, mert ez egy olyan természetes tartósítószer, melynek bizonyítottan semmilyen káros hatása nincs az egészségre. Megakadályozza a penész- és élesztőgombák szaporodását, hatékony több baktériummal szemben, azonban csíraölő hatással nem rendelkezik, ezért fokozottan ügyeljünk a tisztaságra, ha ezt a tartósítót használjuk.

A színek megőrzése

Idővel a szörpben fokozatosan lebomlanak azok a pigmentek, melyek az élénk színét adják. Ezt a folyamatot megakadályozni ugyan nem tudjuk, de lelassítani igen. Erre szolgál a borkősav, illetve a citrom. A borkősav sem káros anyag, de ha nem szeretnéd használni, 3 liter szörphöz add hozzá egy fél citrom levét.


Hozzászólások

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Ezeket az élelmiszereket fontos, hogy jól megmosd: sokan rosszul tudják

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre. Ám vannak olyan részletek, amiket jobb, ha nem hagysz figyelmen kívül! Most olyan hétköznapi

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Ezeket az élelmiszereket nagyon gyakran hamisítják, nem is gondolnánk, hogy ott vannak az asztalunkon

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni! Őrölt kávé Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyár

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

Ezekbe a konyhai kütyükbe azonnal bele fogsz szeretni, nem is fogod érteni, hogy tudtál nélkülük élni

A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem. A következő holmik örömtelibbé teszik a főzést, és nem hagyják, hogy unalmas rutinná váljon. Hasznos és olcsó konyhai kütyüket láthatsz az online boltok kínálatából, melyek nagyban megkönnyítik a konyh

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Egy szakács 11 tippje, hogyan válassz ízletes zöldséget és gyümölcsöt - érdemes megfogadni a tanácsait

Érett és ízletes gyümölcsöket és zöldségeket találni nem is olyan egyszerű dolog. Most Maria Troitskaia, aki cukrászként dolgozik, megosztja veled tapasztalatait, és segít, hogyan válaszd ki a megfelelőket, mikor az üzletben keresgélsz. Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyh

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

14 időtakarékos trükk, amivel a konyha hősévé válhatsz

Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb. A következő tippek ebben segítenek. A krumplisütés legegyszerűbb módja Vágd félbe a burgonyákat, szórd meg őket jó adag sóval, majd locsold me

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

21 vicces torta, ami hihetetlen, hogy tényleg megrendelésre készült

Egy ünnepségnek a torta elengedhetetlen része. Ha a cukrásznak van humora, olyan tortát készíthet, amit sosem felejtenek el. Például biztosan örökre emlékezetes marad a Holdon ülő és pingpongozó lajhárt formázó torta, vagy az, amelyiken a Simpson család egyik szereplője mintha a valóságban is rajzol

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Profi konyhai trükköket osztottak meg a világ legjobb szakácsai minden fölrészről

Egy tanulmány szerint egy átlagos nő az életéből 3 évet tölt főzéssel. Minden háziasszonynak meg kell ismernie a következő trükköket, hogy értékes időt spóroljanak, és felfedezzék a már jól ismert ételekben rejlő új ízeket is. Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában. 14. Hogyan süss t

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Ezeket az italokat nem biztos, hogy meg mernéd kóstolni túlságosan egzotikus ízel a világ minden tájáról

Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital - csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban. Nem könnyű találkozni velük, de ha mégis a kezedbe kerül egy pohárral, csak óvatosan kortyold, mert nem túl csábítóak… Azonban az egészségünkre nézve semmilyen ve

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

6 tipp a tökéletes tejberizs elkészítéséhez

Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni. Néha túl nyúlós, néha túl híg, máskor meg odaég. Ezt az egyszerűnek tűnő desszertet valóban egyszerű elkészíteni, ha tudod, hogy mire ügyelj. A tökéletes tejberizs sűrű és krémes, nem

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

8 tipp a hibátlan rántotta elkészítéséhez

A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél. 1. Nem kell bele tej A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak ki

http://ujhazak.com