10 profi trükk, amivel sokkal gyorsabban takaríthatod ki a házat

 

Egy tanulmány szerint egy átlagember 1140 napot tölt az életéből takarítással. Ez napi 2 óra takarítást jelent, ami rengeteg. Nagyon sok tipp és trükk létezik, amikkel felgyorsítható a takarítás, és számtalan hatékony módja van annak, hogy a házat hét közben is tisztán tartsuk anélkül, hogy minden szabadidőnket a sikálásra pazarolnánk.
Most olyan profi trükköket ismerhetsz meg, melyek segítségével gyorsabban varázsolhatod tisztává az otthonod.

1. Kezdd a rendrakással

Bár a leginkább nyilvánvaló dolog, mégis hajlamosak vagyunk kihagyni a rendrakást, csak hogy időt spóroljunk. Ezzel azonban csak még bonyolultabbá tesszük a takarítást.

 

A legjobb tehát, amit tehetünk, hogy rögtön a rendrakással kezdjük. Menjünk be a szobába, és tegyünk a helyére mindent, ami nem odavaló. Tegyük el a könyveket, a játékokat, a kütyüket, míg egy olyan szobát nem kapunk, ahol már nyugodtan elkezdhetjük a takarítást.

2. Használj szemeteszsákot

A szemeteszsák a legjobb barátod a rendrakás során. Mindig vigyél magaddal egyet, mikor rendet raksz a házban, hogy azonnal ki tudd dobni a szemetet vagy a felesleges holmikat.

Rögtön kiürítheted a szemeteseket is.

Ezzel nagyon sok időt spórolsz, hiszen nem kell újra körbemenned a házban, hogy összegyűjtsd a szemetet. Próbálj megszabadulni mindentől, amit az elmúlt 10-12 hónapban nem használtál. Így az otthonod kacatmentes lesz.

3. Vidd magaddal a tisztítószereket egy vödörben

Mielőtt elkezded a takarítást, szedd össze, milyen takarítószereket akarsz majd használni. Ne gondold túl a dolgot, fertőtlenítőre, üvegtisztítóra, vízkőoldóra, törlőrongyokra és egy kefére lesz szükséged. Az összes takarítószert tedd egy vödörbe vagy egy kosárba, és vidd magaddal minden helyiségbe, ahol takarítani szeretnél.

4. Előbb a portörlés, utána a porszívózás

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy a porszívózás túl nagy hűhóval jár, ezért előbb csináljuk meg, azt gondolva, hogy ezzel letudtuk a takarítás nehezebb részét.

A portörlést, mint könnyebb munkát pedig a végére hagyjuk. Ha te is ezt csinálod, és folyton piszkosnak látod a padlót és a szőnyegeidet, ez az oka.

Amikor törölgetsz, az összes por és piszok a padlóra kerül. Ha előbb porszívózol, rögtön össze is piszkolod a padlót és a szőnyegeket. Ezért ésszerűbb előbb letörölni a port, majd utána felporszívózni.

5. Séma szerint

Talán nem tűnik túl logikusnak, de a gyakorlatban csodásan működik. Ahelyett, hogy csak a piszkosnak tűnő helyeket tisztítanád meg, fogd fel úgy, hogy a lakásban minden piszkos.

Hiszen a baktériumok szemmel nem láthatóak, és megbújhatnak még a legtisztábbnak tűnő felületeken is. A ház összes helyiségébe menj be, és balról jobbra kezdd el a takarítást. Így biztos lehetsz benne, hogy az egész házon átmész, és egyetlen hely sem marad ki a takarításból.

6. Ne sikálj, csak fújj

Nagyon sok időt takaríthatsz meg, ha permetet használsz a felületek tisztításához, ahelyett hogy erősen sikálnál. Menj be a helyiségbe, és permetezz le minden felületet, amit meg szeretnél tisztítani, balról jobbra haladva a szobában. Majd menj be a következő szobába, és ismételd meg a műveletet, de csak fújj, egyelőre ne sikálj.

Ha ezt minden szobában megtetted, a tisztítószernek elég ideje volt arra, hogy kifejtse a hatásait. Menj be abba a szobába, ahol először fújtad le a dolgokat, és kezdd el letörölni őket. Ezzel a módszerrel erőfeszítés és sikálás nélkül lesznek ragyogóan tiszták a szobáid.

7. A szegélyekről se feledkezz meg

A padlószegélyek nagyon sok port és piszkot képesek összegyűjteni, ennek ellenére ez az egyik olyan dolog, aminek a tisztítását rendre elfelejtjük a takarítás során. Nem is azért, mert nem vesszük észre őket, hanem mert nem tulajdonítunk nekik túlzott jelentőséget. Ha a házad tiszta, de a szegélylécek egyáltalán nem azok, a házad piszkosnak fog tűnni. Képzelj el például egy kávézót, ami tisztának látszik ugyan, de a padlószegélyeken ül a por. Az egész helyről azt fogod gondolni, hogy koszos.

Fogj egy nedves rongyot, és minden szobában törölgesd át a szegélyeket balról jobbra haladva. Csak egy percet fog igénybe venni, de óriási különbséget jelent a házban a tisztaság szempontjából.

8. Kárpitok porszívózása

A kárpitozott bútorokat higiéniai okokból hetente kellene kiporszívóznod. A kanapékon és a matracokon több mint 10.000 poratka is vígan élhet. Ezek a poratkák az elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak, melyek a kárpitozott bútorokon megtalálhatók. Ráadásul folyamatosan szaporodnak.

Ha allergiás nem is vagy rájuk, a jövőben még okozhatnak allergiát nálad is. Ezért fontos átporszívózni a bútoraidat egyszer egy héten.

9. Üvegtisztítás mosogatószerrel

Ahelyett, hogy üvegtisztítót vennél, használd a mosogatószert az üvegfelületek tisztításához. A mosogatószerrel még a ragacsos területeket is ragyogóan tisztává teheted, megszabadulhatsz a fürdőszobai ablakokon és tükrökön a lerakódásoktól, jobban, mintha üvegtisztítóval takarítanál. A mosogatószert arra találták ki, hogy az ételmaradékoktól megtisztítsa a tányérokat, poharakat, evőeszközöket.

A benne lévő molekulák vízben feloldódnak, ez a vizes folyadék pedig elnyeli az üvegfelületen lévő összes olajos, zsíros szennyeződést. Így nem csak a poharak, de az ablakok és a tükrök is ragyogni fognak tőle.

10. Használat után tisztítsd meg a készülékeidet

Nagyon fontos, hogy használat után hamar tisztítsd meg a különböző készülékeket. Ne 2 órával később, és természetesen ne is használat előtt, hogy a különböző vegyszerek bekerülhessenek az ételbe. A kenyérpirítók, sütők, tűzhelyek, mikrosütők esetében, melyek hővel működnek, a kihűlt és rászáradt ételmaradékok makacs foltokat eredményezhetnek, ezeket pedig kész rémálom tisztítani.

Ha a sütőt vagy a mikrót piszkosan újra használod, nagyon nehéz lesz megszabadulnod a ráégett maradékoktól anélkül, hogy kárt tegyél a készülékedben.


Hozzászólások

16 okos rendszerezés tipp, amivel új szintre emelheted az otthon fogalmát

16 okos rendszerezés tipp, amivel új szintre emelheted az otthon fogalmát

Minden évben elhatározzuk, hogy idén rendesebbek leszünk, rendben tartjuk a holmijainkat, a házat, hogy minden barátunk irigykedhessen ránk. Most a legtrendibb és leghatékonyabb rendszerezési ötleteket ismerheted meg, hogy az elhatározásodat meg is valósíthasd. 1. Tárolóhely a fejed fölött Néh

15 okos és olcsó módszer, hogy több hely legyen a lakásodban

15 okos és olcsó módszer, hogy több hely legyen a lakásodban

A kis lakásokban néha nehezen boldogul az ember. Ha folyton a cipőkben és a gyerekjátékokban botladozol, vagy a konyhában az asztal mindig útban van, mert túl nagy, netán azon tűnődsz, hova pakold az edényeket, a következő ötletek segítségedre lehetnek. Nagyon jó és egyszerűen kivitelezhető ötletek

10 gyors és olcsó módszer a konyhai mosogató dugulásának megszüntetésére

10 gyors és olcsó módszer a konyhai mosogató dugulásának megszüntetésére

A dugulás a konyhában az egyik leggyakoribb és legbosszantóbb dolog, ami a háztartásban történhet. Időnként előfordul, és teljesen tönkreteheti a napunkat. A vízszerelő kihívásánál szerencsére léteznek olcsóbb és egyszerűbb megoldások a dugulás megszüntetésére. Vészhelyzet esetén alkalmazd az alább

Már kapható gondozásmentes dísznövény, amit szigorúan tilos locsolni

Már kapható gondozásmentes dísznövény, amit szigorúan tilos locsolni

Talán nem is hinnéd, de léteznek olyan beltéri dísznövények, melyek különlegessége, hogy nem kell, sőt szigorúan tilos őket locsolni! Locsolás és tápoldatozás nélkül, 100%-ban önfenntartóan működnek. Nincs más dolgod, mint találni számukra egy fényes, ám közvetlen napfénynek nem kitett helyet, és gy

8 fontos terület a kutyádon, amit masszírozni kell, és nagyon hálás lesz érte

8 fontos terület a kutyádon, amit masszírozni kell, és nagyon hálás lesz érte

Mindannyian tudjuk, hogy a masszázs csökkenti a fáradtságot egy hosszú munkanap után, enyhíti a fájdalmat, de még az egészségi állapotunkat is javítja. Ha eddig azt hitted, hogy a masszázs csak az ember számára előnyös, meg fogsz lepődni azon, hogy a kutyákkal is képes csodát tenni! Egy jó masszázs

21 okos ötlet többfunkciós bútorokhoz, melyek tökéletesek a kis helyiségekbe

21 okos ötlet többfunkciós bútorokhoz, melyek tökéletesek a kis helyiségekbe

Napjainkban a többfunkciós, átalakítható bútorok egyre népszerűbbek azok körében, akik kis lakásokban vagy nagy házakban élnek. Ennek oka egyszerű: ezekkel a stílusos bútordarabokkal sokkal szellősebbé és kényelmesebbé tehetjük otthonunkat. Képzelj csak el egy ággyá alakítható polcrendszert vagy egy

23 dizájn ötlet a következő lakásfelújításodhoz

23 dizájn ötlet a következő lakásfelújításodhoz

Nagyon sok okos módja van annak, hogy a lakást igazi Paradicsommá változtassuk. Csinálhatunk rejtett átjárókat titkos szobákba, vagy az udvart tengerparti oázissá varázsolhatjuk. Mindenki szeretné, hogy a lakása úgy nézzen ki, mint a filmeken, vagy olyan legyen, mint álmai helyszíne. Azt is fontos m

19 virág és zöldség, amit egyetlen pohár vízben is nevelhetsz

19 virág és zöldség, amit egyetlen pohár vízben is nevelhetsz

A növények teszik kellemessé és otthonossá a lakást. De sokan nem elég türelmesek ahhoz, hogy megfelelően gondozzák őket, vagy egyszerűen csak nem szeretnek velük bíbelődni. Most olyan növényeket mutatunk, melyeket a lehető legegyszerűbben, akár föld nélkül is lehet nevelni! Fokhagyma Ha a fo

Helytakarékos ötletek, melyekkel átalakíthatod az apró lakásodat: sokaknak megváltoztatta az otthonát

Helytakarékos ötletek, melyekkel átalakíthatod az apró lakásodat: sokaknak megváltoztatta az otthonát

Néha úgy döntünk, hogy átalakítjuk a lakást. Ilyenkor rengeteg időt töltünk azzal, hogy eldöntsük, hogyan használjuk ki jobban a rendelkezésünkre álló teret, milyen színeket válasszunk, milyen bútorokat vegyünk. Mindez még nehezebb, ha kicsi a lakásunk. Most olyan érdekes trükköket ismerhetsz meg,

21 termék az online áruházakból, ami jobbá teheti az életed

21 termék az online áruházakból, ami jobbá teheti az életed

Biztosan te is tudod, hogy a különböző webshopokban számtalan furcsa termék kapható. Ezeknek a többségét általában puszta kíváncsiságból rendeljük meg, és azért, mert nagyon olcsón adják őket. De tudod mit? Néhány közülük tényleg hasznos lehet! A következőkben olyan “találmányokat” láthatsz, melyek

http://ujhazak.com