A kis lakások 7 problémája és megoldásaik: avagy ha szűk a hely, ezt tedd, zseniális trükkök

 

A kis lakásokat automatikusan a helyhiánnyal kapcsoljuk össze. Folyton azon törjük a fejünket, hogyan tudnánk több helyet felszabadítani, hogy mégis mindenünk meglegyen. Aztán végül megszabadulunk egy csomó holmitól, gondolván, hogy egyszerűen nem férnek el a kicsi lakásunkban. A következőkben olyan ötleteket láthatsz, melyek még egy kis méretű lakásban is segítenek helyet spórolni, hogy többé semmit ne kelljen kidobnod.

7. Nincs hely a ruháknak

A legégetőbb kérdés, ami egy kis lakásban felmerül, hogy hova fogod tenni azt a rengeteg ruhát és cipőt. A szekrény nem a legjobb választás, mivel nagy helyet foglal, és nehezen találod meg benne, amit keresel.

 

Megoldás #1: Ruhatár kialakítása. Még a legapróbb lakásban is van ehhez elég hely.

Nem foglal el többet egy szekrénynél, de sokkal hasznosabb, és kényelmesebben használható. Felszerelheted polcokkal, akasztókkal, cipőtartókkal, kosarakkal. Akár eltolható ajtót is tehetsz rá, vagy tükörrel takarhatod el.

Megoldás #2: Beépítés. Hogy a lehető legtöbb helyet kihasználd, az ajtó mindkét oldalára építs be szekrényeket, és közvetlenül az ajtó fölé is.

Megoldás #3: Nyitott ruhatároló rendszer. Ha nincs lehetőséged nagyobb változtatást eszközölni a szobán, de szükséged van ruhásszekrényre, válaszd a nyitott tároló rendszereket, amiket akár függönnyel is eltakarhatsz.

Egyszínű, világos anyagot válassz.

Megoldás #4: Kihúzható tárolók a konyhában. A kihúzható tárolók helytakarékosak, rengeteg apró holminak helyet találhatsz bennük.

6. Nincs hova tenni az ágyneműt

A kis lakásokban élők ezzel is szembesülnek. Nincs hely az ágyneműnek, a törölközőknek, az épp nem hordott ruháknak, a sportfelszereléseknek.

Megoldás #1: Gurulós ládák. Ha az ágynak nincs ágyneműtartója, használj gurulós ládákat, amiket akár magad is elkészíthetsz. Becsúsztathatod az ágy alá vagy tárolhatod a szekrényben.

Megoldás #2: Megemelt padló tárolókkal. Hogy a szobádban több legyen a hely, emeld meg a padlót! Benne rengeteg fiókot és tárolót elrejthetsz. Még egy kihúzható ágyat is beleépíthetsz, felette pedig kialakíthatod a dolgozósarkot.

5. Nincs hely a vasaláshoz

Folyton nyitogatnod kell a vasalóállványt? Valószínű, hogy akkor inkább nem is vasalsz, vagy megkeresed a lakásban a legsimább felületet, és ott végzed el ezt a munkát.

Megoldás: Rejtett vasalódeszka. Építsd be a szekrénybe a vasalódeszkát. Fogasokat és polcokat is tehetsz be a frissen vasalt ruhák számára.

4. Minden holmi szanaszét van

Az előszobai asztal kész káosz, tele van számlákkal, telefontöltőkkel, kulcscsomókkal. De mi lenne, ha nem lenne ez az asztal? Akkor valószínűleg mindened szanaszét heverne a lakásban.

Megoldás: Kosarak az előszobában. Ezek a kis tárolók minden apróságot elnyelnek, és még jól is mutatnak.

3. Nincsenek szobanövények

Egy kis lakásban minden lehetséges helyet, még az ablakpárkányt is megpróbáljuk hasznosítani. Így pedig a növények számára már nem jut hely.

Megoldás: Függőleges kert. Készíts egy falra függeszthető tartót, így a növények nem fognak hasznos helyet elfoglalni a lakásban.

2. Nincs hely a könyveknek

Ha kis lakásban élsz, valószínűleg könyveket sem szívesen veszel, mivel nincs helyed egy nagy könyves szekrény számára.

Megoldás: Könyves-fülke. Egy egyszerű polcrendszer számára könnyen kialakíthatsz egy kis fülkét, ahol szépen elférnek a könyvek.

1. Tilosak a sötét színek

Gyakran halljuk, hogy kis lakásban kerülni kell a sötét tónusokat. A világos színek visszaverik a fényt, és optikailag tágítják a teret. Meggyőződésünk, hogy a sötét színek még kisebbé teszik a lakást. De tényleg így van?

Megoldás: Sötét felületek. A sötét fal vagy egy sötét falrész, egy nagyobb méretű sötét bútor valójában tágasabbnak láttatja a teret. Mindössze a megfelelő árnyalatot kell kiválasztanod, és arra figyelj, hogy az egész falat sose fesd sötétre! Tartsd észben a 60-30-10-es szabályt: 60% világos szín, 30% kiegészítő szín (sötét vagy világos), 10% más színű kiegészítő. A sötét szín mindig matt legyen egy kis helyiségben.

BÓNUSZ: Gyönyörű kétszintes hálószoba

A kétszintes hálószoba mindig nagyon otthonos hatást kelt, és sok helyet szabadít fel.


Hozzászólások

16 okos rendszerezés tipp, amivel új szintre emelheted az otthon fogalmát

16 okos rendszerezés tipp, amivel új szintre emelheted az otthon fogalmát

Minden évben elhatározzuk, hogy idén rendesebbek leszünk, rendben tartjuk a holmijainkat, a házat, hogy minden barátunk irigykedhessen ránk. Most a legtrendibb és leghatékonyabb rendszerezési ötleteket ismerheted meg, hogy az elhatározásodat meg is valósíthasd. 1. Tárolóhely a fejed fölött Néh

15 okos és olcsó módszer, hogy több hely legyen a lakásodban

15 okos és olcsó módszer, hogy több hely legyen a lakásodban

A kis lakásokban néha nehezen boldogul az ember. Ha folyton a cipőkben és a gyerekjátékokban botladozol, vagy a konyhában az asztal mindig útban van, mert túl nagy, netán azon tűnődsz, hova pakold az edényeket, a következő ötletek segítségedre lehetnek. Nagyon jó és egyszerűen kivitelezhető ötletek

10 gyors és olcsó módszer a konyhai mosogató dugulásának megszüntetésére

10 gyors és olcsó módszer a konyhai mosogató dugulásának megszüntetésére

A dugulás a konyhában az egyik leggyakoribb és legbosszantóbb dolog, ami a háztartásban történhet. Időnként előfordul, és teljesen tönkreteheti a napunkat. A vízszerelő kihívásánál szerencsére léteznek olcsóbb és egyszerűbb megoldások a dugulás megszüntetésére. Vészhelyzet esetén alkalmazd az alább

Már kapható gondozásmentes dísznövény, amit szigorúan tilos locsolni

Már kapható gondozásmentes dísznövény, amit szigorúan tilos locsolni

Talán nem is hinnéd, de léteznek olyan beltéri dísznövények, melyek különlegessége, hogy nem kell, sőt szigorúan tilos őket locsolni! Locsolás és tápoldatozás nélkül, 100%-ban önfenntartóan működnek. Nincs más dolgod, mint találni számukra egy fényes, ám közvetlen napfénynek nem kitett helyet, és gy

8 fontos terület a kutyádon, amit masszírozni kell, és nagyon hálás lesz érte

8 fontos terület a kutyádon, amit masszírozni kell, és nagyon hálás lesz érte

Mindannyian tudjuk, hogy a masszázs csökkenti a fáradtságot egy hosszú munkanap után, enyhíti a fájdalmat, de még az egészségi állapotunkat is javítja. Ha eddig azt hitted, hogy a masszázs csak az ember számára előnyös, meg fogsz lepődni azon, hogy a kutyákkal is képes csodát tenni! Egy jó masszázs

21 okos ötlet többfunkciós bútorokhoz, melyek tökéletesek a kis helyiségekbe

21 okos ötlet többfunkciós bútorokhoz, melyek tökéletesek a kis helyiségekbe

Napjainkban a többfunkciós, átalakítható bútorok egyre népszerűbbek azok körében, akik kis lakásokban vagy nagy házakban élnek. Ennek oka egyszerű: ezekkel a stílusos bútordarabokkal sokkal szellősebbé és kényelmesebbé tehetjük otthonunkat. Képzelj csak el egy ággyá alakítható polcrendszert vagy egy

23 dizájn ötlet a következő lakásfelújításodhoz

23 dizájn ötlet a következő lakásfelújításodhoz

Nagyon sok okos módja van annak, hogy a lakást igazi Paradicsommá változtassuk. Csinálhatunk rejtett átjárókat titkos szobákba, vagy az udvart tengerparti oázissá varázsolhatjuk. Mindenki szeretné, hogy a lakása úgy nézzen ki, mint a filmeken, vagy olyan legyen, mint álmai helyszíne. Azt is fontos m

19 virág és zöldség, amit egyetlen pohár vízben is nevelhetsz

19 virág és zöldség, amit egyetlen pohár vízben is nevelhetsz

A növények teszik kellemessé és otthonossá a lakást. De sokan nem elég türelmesek ahhoz, hogy megfelelően gondozzák őket, vagy egyszerűen csak nem szeretnek velük bíbelődni. Most olyan növényeket mutatunk, melyeket a lehető legegyszerűbben, akár föld nélkül is lehet nevelni! Fokhagyma Ha a fo

Helytakarékos ötletek, melyekkel átalakíthatod az apró lakásodat: sokaknak megváltoztatta az otthonát

Helytakarékos ötletek, melyekkel átalakíthatod az apró lakásodat: sokaknak megváltoztatta az otthonát

Néha úgy döntünk, hogy átalakítjuk a lakást. Ilyenkor rengeteg időt töltünk azzal, hogy eldöntsük, hogyan használjuk ki jobban a rendelkezésünkre álló teret, milyen színeket válasszunk, milyen bútorokat vegyünk. Mindez még nehezebb, ha kicsi a lakásunk. Most olyan érdekes trükköket ismerhetsz meg,

21 termék az online áruházakból, ami jobbá teheti az életed

21 termék az online áruházakból, ami jobbá teheti az életed

Biztosan te is tudod, hogy a különböző webshopokban számtalan furcsa termék kapható. Ezeknek a többségét általában puszta kíváncsiságból rendeljük meg, és azért, mert nagyon olcsón adják őket. De tudod mit? Néhány közülük tényleg hasznos lehet! A következőkben olyan “találmányokat” láthatsz, melyek

http://ujhazak.com