Ezeket tudtunkon kívül lejárati idejük után is használjuk: te is használod őket?

 

Mindenki otthonában vannak olyan dolgok, melyeket már évek, sőt akár évtizedek óta tárolunk. Sokan úgy véljük, akár örökké megtarthatnánk őket, ám többségüknek bizony van lejárati ideje, ami után használhatatlanná, mi több veszélyessé válnak.
Összegyűjtöttük a legáltalánosabb háztartási tárgyakat, amiknek valójában van lejárati dátuma. Te vajon tartasz ilyen „kincseket” az otthonodban?

20. Hidrogén-peroxid – 2 hónap

A hidrogén-peroxid mindenki kis gyógyszeres dobozában megtalálható, de csak nagyon kevesen tudják, hogy 2 hónappal a felnyitása után elveszíti oxidáló képességét, sőt a bontatlan hidrogén-peroxid szavatossági ideje is lejár egy év utána.

 

19. Fűszerek – 2 év

Rossz hír a különleges, ritka fűszerek gyűjtői számára!

Frissítsd fel a készletet, hiszen a fűszerek két év után elveszítik a jó tulajdonságaikat, s egy idő után pedig ízüket is.

18. Sportcipők – 400 km vagy 6 hónap

A rendszeresen viselt sportcipők lengéscsillapító rendszere, talpa és hátsó része igen hamar elkopik. A futócipőket körülbelül 400 kilométer után cserélni kell, egyéb típusú sportcipőket pedig 6 hónapnyi rendszeres használat után.

17. Tea filterek

Még a zárt, légmentes tea filterek sem használhatók 6 hónap után, mivel a tealevelek elkezdhetnek erjedni.

16.
Napszemüveg – 2 év

Az ultraibolya sugárzás negatív hatással van a szemüveglencsékre, így egy idő után a lencsék átengedik a sugárzást. A szemüvegek pontos használati idejét a gyártók határozzák meg, de kétévente ajánlott lecserélni a napszemüvegeket.

15. Fogkrém és fogkefe – 1 év és 3 hónap

A fogkeféket háromhavonta cserélni kellene, így elkerülheted, hogy valóságos baci tanyává váljon. A fogkrémek pedig felbontás után 1 évig használhatók. Ezért ellenőrizd a kis utazós tubusod lejárati dátumát is.

14. Törölközők – 3 év

Amellett, hogy a nedves törölközők tökéletes helyül szolgál a baktériumok számára, a gyakori mosás egyszerűen elkoptatja magát az anyagot is. Sőt, ha magas hőfokon mosod, sokkal hamarabb tönkremegy a törölköző. Háromévente ajánlott lecserélni a törölközőket, és így mosni.

13. Fésű – 1 év

Egy átlagos fésű vagy kefe használati ideje mindössze egy év, még akkor is, ha rendszeresen tisztítod. Ha tovább használod, korpásodást és hajproblémákat okozhat.

12. Sminkecsetek és szivacsok – 5 év és 6 hónap

Nem elég, ha minden használat után kimosod a sminkecseteidet, de 5 évente le is kellene cserélned őket. Hidd el, a bőröd hálás lesz érte. A sminkszivacsodat pedig cseréld le hathavonta.

11. Melltartó – 2 év

Általánosságban, ez a ruhadarab 2 év után elveszíti formáját, mivel a melltartóbetét deformálódik, az anyag pedig kinyúlik.

10. Papucs – 6 hónap

A házi papucsok mindössze hat hónapig „élnek”, majd igazi gomba paradicsommá változik.

9. Párnák – 2-3 év

Töltettípustól függetlenül, egy párna 2-3 év után elveszíti alakját, s a poratkák is megjelennek. Az egészséges alvás érdekében megéri lecserélni a párnánkat, nem?

8. Takaró – 7 év

A takarókkal ugyanaz a helyzet, mint a párnákkal, azonban a takarók egy kicsit tovább, 7 évig is „élhetnek.” Ha megfelelően bánsz vele és rendszeresen kiszárítod, akár 10 évig is használhatod kedvenc takaródat. Ez után azonban jobb, ha lecseréled egy újra.

7. Matrac – 8-10 év

Ne felejts el új matracot is venni, amikor új takarót veszel, hiszen a matracokat is 8-10 évente cserélni kell. Azt is tartsd észben, hogy a matracokat hathavonta forgasd meg, így nem használódik el túl hamar.

6. Fából készült vágódeszka – 3 év

A fából készült vágódeszkákat ajánlatos háromévente lecserélni, máskülönben igazi baci tanyává válnak. Mi több, a nedvesség és a késvágások miatt a vágódeszkák alakjukat is elveszítik.

5. Spatula – 2 év

A sült ételek forgatásához használt spatulát, kanalakat és más konyhai eszközöket, melyek gyakran érintkeznek ételekkel, kétévente cseréld le. Rendkívül fontos a fából készült eszközök esetében.

4. Konyhai szivacsok – 2 hét

A szivacsokat hiába próbálod tisztán tartani, mindössze 2 hétig használhatjuk biztonságosan és hatékonyan.

3. Gázmaszk – 1 év

Mikor viselünk gázmaszkot? Háborúban, tűz esetén vagy épp falfestés során. Mindenképp jegyezd meg, mikor vásároltad pontosan! A maszkban található szűrők csak a használati időn belül működnek megfelelően. Ne tárold egy évnél tovább.

2. Vitaminok – 3 év

A vitaminokat ne tárold három évnél tovább. Nem lesz belőlük biológiai fegyver a lejárati idő után sem, elveszítik azonban a jótékony hatásaikat.

1. Okos telefonok – 2-3 év

Sajnos még az okos telefonoknak is van lejárati dátuma. Az új okos telefonod mindössze 2-3 évig fog tökéletesen működni. Ez után az időszak után, bizony apránként el kezd leállni. Különösen igaz ez a nem kivehető akksival rendelkező modellekre.


Hozzászólások

16 okos rendszerezés tipp, amivel új szintre emelheted az otthon fogalmát

16 okos rendszerezés tipp, amivel új szintre emelheted az otthon fogalmát

Minden évben elhatározzuk, hogy idén rendesebbek leszünk, rendben tartjuk a holmijainkat, a házat, hogy minden barátunk irigykedhessen ránk. Most a legtrendibb és leghatékonyabb rendszerezési ötleteket ismerheted meg, hogy az elhatározásodat meg is valósíthasd. 1. Tárolóhely a fejed fölött Néh

15 okos és olcsó módszer, hogy több hely legyen a lakásodban

15 okos és olcsó módszer, hogy több hely legyen a lakásodban

A kis lakásokban néha nehezen boldogul az ember. Ha folyton a cipőkben és a gyerekjátékokban botladozol, vagy a konyhában az asztal mindig útban van, mert túl nagy, netán azon tűnődsz, hova pakold az edényeket, a következő ötletek segítségedre lehetnek. Nagyon jó és egyszerűen kivitelezhető ötletek

10 gyors és olcsó módszer a konyhai mosogató dugulásának megszüntetésére

10 gyors és olcsó módszer a konyhai mosogató dugulásának megszüntetésére

A dugulás a konyhában az egyik leggyakoribb és legbosszantóbb dolog, ami a háztartásban történhet. Időnként előfordul, és teljesen tönkreteheti a napunkat. A vízszerelő kihívásánál szerencsére léteznek olcsóbb és egyszerűbb megoldások a dugulás megszüntetésére. Vészhelyzet esetén alkalmazd az alább

Már kapható gondozásmentes dísznövény, amit szigorúan tilos locsolni

Már kapható gondozásmentes dísznövény, amit szigorúan tilos locsolni

Talán nem is hinnéd, de léteznek olyan beltéri dísznövények, melyek különlegessége, hogy nem kell, sőt szigorúan tilos őket locsolni! Locsolás és tápoldatozás nélkül, 100%-ban önfenntartóan működnek. Nincs más dolgod, mint találni számukra egy fényes, ám közvetlen napfénynek nem kitett helyet, és gy

8 fontos terület a kutyádon, amit masszírozni kell, és nagyon hálás lesz érte

8 fontos terület a kutyádon, amit masszírozni kell, és nagyon hálás lesz érte

Mindannyian tudjuk, hogy a masszázs csökkenti a fáradtságot egy hosszú munkanap után, enyhíti a fájdalmat, de még az egészségi állapotunkat is javítja. Ha eddig azt hitted, hogy a masszázs csak az ember számára előnyös, meg fogsz lepődni azon, hogy a kutyákkal is képes csodát tenni! Egy jó masszázs

21 okos ötlet többfunkciós bútorokhoz, melyek tökéletesek a kis helyiségekbe

21 okos ötlet többfunkciós bútorokhoz, melyek tökéletesek a kis helyiségekbe

Napjainkban a többfunkciós, átalakítható bútorok egyre népszerűbbek azok körében, akik kis lakásokban vagy nagy házakban élnek. Ennek oka egyszerű: ezekkel a stílusos bútordarabokkal sokkal szellősebbé és kényelmesebbé tehetjük otthonunkat. Képzelj csak el egy ággyá alakítható polcrendszert vagy egy

23 dizájn ötlet a következő lakásfelújításodhoz

23 dizájn ötlet a következő lakásfelújításodhoz

Nagyon sok okos módja van annak, hogy a lakást igazi Paradicsommá változtassuk. Csinálhatunk rejtett átjárókat titkos szobákba, vagy az udvart tengerparti oázissá varázsolhatjuk. Mindenki szeretné, hogy a lakása úgy nézzen ki, mint a filmeken, vagy olyan legyen, mint álmai helyszíne. Azt is fontos m

19 virág és zöldség, amit egyetlen pohár vízben is nevelhetsz

19 virág és zöldség, amit egyetlen pohár vízben is nevelhetsz

A növények teszik kellemessé és otthonossá a lakást. De sokan nem elég türelmesek ahhoz, hogy megfelelően gondozzák őket, vagy egyszerűen csak nem szeretnek velük bíbelődni. Most olyan növényeket mutatunk, melyeket a lehető legegyszerűbben, akár föld nélkül is lehet nevelni! Fokhagyma Ha a fo

Helytakarékos ötletek, melyekkel átalakíthatod az apró lakásodat: sokaknak megváltoztatta az otthonát

Helytakarékos ötletek, melyekkel átalakíthatod az apró lakásodat: sokaknak megváltoztatta az otthonát

Néha úgy döntünk, hogy átalakítjuk a lakást. Ilyenkor rengeteg időt töltünk azzal, hogy eldöntsük, hogyan használjuk ki jobban a rendelkezésünkre álló teret, milyen színeket válasszunk, milyen bútorokat vegyünk. Mindez még nehezebb, ha kicsi a lakásunk. Most olyan érdekes trükköket ismerhetsz meg,

21 termék az online áruházakból, ami jobbá teheti az életed

21 termék az online áruházakból, ami jobbá teheti az életed

Biztosan te is tudod, hogy a különböző webshopokban számtalan furcsa termék kapható. Ezeknek a többségét általában puszta kíváncsiságból rendeljük meg, és azért, mert nagyon olcsón adják őket. De tudod mit? Néhány közülük tényleg hasznos lehet! A következőkben olyan “találmányokat” láthatsz, melyek

http://ujhazak.com