12 hasznos tipp, hogyan szúrd ki a hamis ékszereket

 

Hamis ékszerek azóta léteznek, mióta a valódiak. Az ezüstöt eladják fehér aranyként, az ékszerbe hamis fémjelzést gravíroznak, igazi helyett pedig hamis kövekkel díszítik őket. Fontos, hogy figyelj ezekre, mikor gyűrűt, nyakláncot, fülbevalót, karkötőt vásárolsz.

Összeállítottunk egy listát azokból a legegyszerűbb módszerekből, melyekkel ellenőrizheted egy ékszer valódiságát. Ellenőrizheted velük az ékszereidet otthon, de némelyiket akár az ékszerüzletben is alkalmazhatod.

 

Fémek

Fémjelzés

Természetesen a legegyszerűbb módszer, hogy ellenőrzöd a fémjelzést.

A különböző fémek jelzéseiről szóló információkat megtalálod az interneten. Csak annyi a teendőd, hogy ezeket az információkat összehasonlítod az ékszereden lévő jelzéssel. A számoknak stimmelniük kell, és könnyen olvashatónak kell lenniük. Ha nem így van, inkább ne vedd meg az ékszert! Hogy megtudd, mennyi nemesfém található az ékszerben a fémjelzés szerint, képzeletben tégy egy pontot a második szám után. Ez a szám mutatja meg a nemesfém tartalom százalékát. Pl. ha a fémjelzés száma 925, azt jelenti, hogy 92,5% tiszta fémből készült.

  • Arany fémjelzések: 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999
  • Ezüst fémjelzések: 800, 830, 875, 925, 960, 999
  • Platina fémjelzések: 850, 900, 950, 999

Mágnes

Széles körben elterjedt az acél vagy más, magas vastartalmú ötvözetek aranyozással vagy aranyozásszerűen történő bevonása.

Egy eredeti ékszer, melynek magas a nemesfém tartalma, nem mágnesezhető. Ezért érdemes magaddal vinned egy kis mágnest, ha éppen ékszer vásárlásra indulsz.

Sérülések

Az ezüst és a platina ránézésre nagyon hasonlóak, éppen ezért könnyű a drága fémet egy olcsóbbal helyettesíteni. Az ilyen módon készült hamisítványok könnyebben deformálódnak és befeketednek, a platinának viszont nincsenek ilyen tulajdonságai.

Az arany arany színű nyomot hagy a ki nem égetett és máz nélküli kerámia csempén vagy a porcelánon, a hamisítványok viszont szürke, fekete színű nyomot hagynak. Ha ezzel a módszerrel szeretnéd ellenőrizni az ékszer valódiságát, válassz egy kevésbé látható részt, pl. a csatját.

Anyagok, melyekkel ellenőrizhető a fémek valódisága

Kréta

Egy másik egyszerű módszer, ha krétát használsz. Egyszerű krétával dörzsöld át az ezüstöt. Ha elkezd besötétedni, valódi ezüsttel van dolgod.

Jód

Az arany valódiságát ellenőrizheted a jód segítségével. Ha a jód foltot hagy rajta, az arany nem valódi, hanem nagyrészben más fémekből áll.

Ha a platinára teszel egy csepp jódot, sötét marad. Minél telítettebb a színe, annál magasabb az ékszer fémjelzése.

Ecet

A hamis arany az ecetben nagyon hamar besötétedik. Egy pohárba önts egy kevés ecetet, és tartsd benne az ékszert 5 percig, hogy lásd az eredményt.

Kénsavas kenőcs

Az ezüst valódiságát kénsavas kenőccsel is lehet ellenőrizni. Ha valódi ezüstről van szó, az ékszer sötétkék lesz ott, ahol bekented a kenőccsel. Ezt később könnyen letörölheted róla.

Ammónia

Az ammónia a legtöbb fémmel érintkezve feketére színezi azok felületét. Azonban a platinánál ez nem fordul elő.

Drágakövek

Gyémánt

Egy természetes drágakő nem párásodik be ha rálehelsz, mert magas hővezető képességgel rendelkezik.

Smaragd

Hogy ellenőrizd a smaragd valódiságát, nagyító alatt kell megvizsgálnod a kő szerkezetét. A valódi smaragd nem rendelkezik csőszerű vagy spirál mintázattal. Ezenkívül egy igazi smaragd rosszul vezeti a hőt, ezért a tapintása mindig hideg.

Igazgyöngy

A valódi igazgyöngy nagyon drága, ezért nem számíthatsz arra, hogy ha olcsón vásároltad, akkor az tényleg valódi. Hogy ellenőrizd, harapj rá egy gyöngyszemre. Azt fogod érezni, hogy úgy csikorog, mint a homokszemek. A hamis igazgyöngyöknek nincs ilyen tulajdonságuk.

Borostyán

Tedd a borostyánt egy pohár sós vízbe (3 teáskanál só elég lesz). Az üvegből, műanyagból vagy epoxi gyantából készült borostyán azonnal lemerül a pohár aljára. Az igazi borostyán viszont lebegni fog a víz tetején, mert sűrűsége kisebb, mint a sós vízé.

A borostyánnál kipróbálhatod azt is, hogy átdörzsölöd gyapjúval. Ettől elektromossá válik, és magához vonzza a porszemeket.


Hozzászólások

15 fotó, ami bizonyítja, hogy a szakáll mindent megváltoztat

15 fotó, ami bizonyítja, hogy a szakáll mindent megváltoztat

Lenyűgöző, hogy ha a férfiak arcán egyetlen dolgot megváltoztatunk, az képes teljesen megváltoztatni a kinézetüket. Ez az egy dolog természetesen a szakáll! A szakáll tehet valakit sokkal vonzóbbá, férfiasabbá, titokzatosabbá vagy teljesen abszurddá is. Következzenek példák arra, hogy a szakáll hog

Fantasztikus japán technika, hogy szemeid fiatalabbnak tűnjenek - mindössze 1 percet igényel

Fantasztikus japán technika, hogy szemeid fiatalabbnak tűnjenek - mindössze 1 percet igényel

A tükörbe nézve láthatjuk, hogy a korunk már a szemünkön is kezd megmutatkozni. Az arcunk a tekintetünktől fáradt és szomorú. A szemöldök, a felső szemhéj és a szem külső sarkai egyre lejjebb ereszkednek, körülöttük pedig kis ráncok alakulnak ki. A Shiatsu elnevezésű masszázs azonban segíthet megfia

Miért néznek ki fiatalabbnak a mai modern 30 éves nők, mint régebben

Miért néznek ki fiatalabbnak a mai modern 30 éves nők, mint régebben

Régen egy 30 éves nő már érett felnőtt asszonynak számított, és úgy is nézett ki. Könnyű volt megkülönböztetni egy 20 évest egy nála 10 évvel idősebbtől. Manapság azonban alaposan meglepődhetünk, ha egy fiatal lányról kiderül, hogy valójában már 30 éves, mivel pontosan úgy néz ki, mintha csak 20 len

9 megfizethető gyógyszertári termék, ami jobb, mint a legmenőbb kozmetikumok

9 megfizethető gyógyszertári termék, ami jobb, mint a legmenőbb kozmetikumok

Mindannyian tudjuk, hogy a méregdrága termékek sokszor semmivel sem jobbak, mint az olcsók. Amikor egy nagyon menő kozmetikumot vásárolsz, nem csak az összetevőket fizeted meg az árban, de magát a márkanevet is. Ugyanilyen összetevőkből azonban a gyógyszertárban is találhatsz jóval olcsóbb alternatí

11 tipp, hogy rátalálj a tökéletes karikagyűrűre

11 tipp, hogy rátalálj a tökéletes karikagyűrűre

A jegygyűrű már az ujjadon, most pedig elérkezett az idő, hogy a tökéletes karikagyűrűt is kiválaszd. Mielőtt igent mondasz egy gyűrűre, olvasd el az Affianced tanácsait, melyek fontos szempontok alapján nyújtanak segítséget a választáshoz. A következőkben arra nézve kaphatsz tippeket, hogyan válas

Egy lett stylist segít az embereknek megtalálni a stílusukat, és az eredmények lenyűgözőek

Egy lett stylist segít az embereknek megtalálni a stílusukat, és az eredmények lenyűgözőek

Konstantin Bogomolov, az ismert és ünnepelt lett stylist és divatelemző karrierje nagy részét annak szentelte, hogy segítsen az embereknek a lehető legjobban kinézni. Számtalan átlagembernek kölcsönözött olyan stílusos, elegáns megjelenést, ami semmiben sem hasonlít a korábbi énjükre. Tanítványainak

A teljes farmer útmutató, ami segít megtalálni a tökéletes fazont

A teljes farmer útmutató, ami segít megtalálni a tökéletes fazont

Annyi különböző fazon létezik, hogy a tökéletes farmert nem egyszerű megtalálni. Amikor az üzletben válogatsz, valószínűleg inkább csak a nadrágot nézed, és kevés figyelmet fordítasz a címkéjén lévő leírásra. De amikor online vásárolsz, és nem tudsz próbálni, muszáj tisztában lenned a derékbőségedde

10 gyakori bőrápolási hiba, ami károsítja az arcbőrt

10 gyakori bőrápolási hiba, ami károsítja az arcbőrt

Tűnődtél már azon, hogy miért ugyanazokat a bőrápolási tippeket találod minden internetes oldalon vagy újságcikkben? Ennek nem az az oka, hogy a szerkesztőknek nincs fantáziájuk, sokkal inkább az, hogy az olvasók többsége nem követi az egyszerű tanácsokat, amiket javasolnak. Itt az idő, hogy felhagy

10 alapvető sminktrükk, amit mindennap alkalmazhatsz

10 alapvető sminktrükk, amit mindennap alkalmazhatsz

Nagyon sok drága eszköz és hihetetlen trükk létezik, melyekről a sminkesek és a kozmetikai cégek próbálják elhitetni, hogy nélkülözhetetlenek. De valójában a legtöbbjükre semmi szükség, mivel milliónyi olcsóbb módja van annak, hogy magasabb szintre fejleszd a sminkelést. Lehet, hogy a korrektor hasz

11 bőrápoló maszk, amit otthon is elkészíthetsz, avagy csináld magad tanácsok a szép bőrért

11 bőrápoló maszk, amit otthon is elkészíthetsz, avagy csináld magad tanácsok a szép bőrért

Miután elolvasod, hogy miből is készülnek az arcpakolások, valószínűleg te is elrettensz attól, hogy az arcodra kend őket. De mindig van más választás! Saját magad is elkészítheted az arcpakolásodat. A természetes bőrápoló termékek rendszeres használatával a bőröd egészségesebb lesz, és elkerülheted

http://ujhazak.com