40 éven belül eltűnhet a csokoládé, ha a tudósok nem kísérleteznek ki ellenállóbb kakaófajokat


A csokoládé már 2050-re eltűnhet, ami arra késztette a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatóit, hogy együttműködjenek a virginiai székhelyű Mars vállalattal, hogy megmentsék a kakaót az eltűnéstől.
A melegebb hőmérsékletek és a szárazabb időjárási viszonyok következtében a kakaófák potenciális eltűnésének áll fenn a veszélye. A legújabb géntechnológiát, a CRISPR-t akarják alkalmazni a Kaliforniai Egyetem tudósai, hogy módosítsák a növények DNS-ét. A növény apró csemetéi képesek lennének túlélni a különböző éghajlati viszonyok között is, ha a kísérlet sikeresnek bizonyul.
A kakaó növények több millió évvel ezelőttről származnak Dél-Amerikából. A termés csak akkor képes növekedni az örökzöld esőerdő alsóbb szintjein, ha elég magas a hőmérséklet és az eső is bőséges. A kakaófák gyakran esnek áldozatul a gombás betegségeknek és az éghajlat változásának.
A világ csokoládé termelésének több mint a fele jelenleg Nyugat-Afrikából, Elefántcsontpartról és Ghánából származik.
Ezek a régiók azonban hamarosan alkalmatlanná válhatnak az ellenséges környezet miatt a kakaó növények számára.

Myeong-Je Cho, egy olyan intézet növénygenomikai igazgatója, (1) amely az élelmiszereket és édességeket gyártó Mars társasággal működik együtt, és akinek a felügyelete alatt a növények átalakulnak. Ha minden jól megy, ezek az apró palánták hamarosan képesek lesznek túlélni - és virágozni - a szárazabb, melegebb éghajlaton is, ami már jelenleg is sok gazdálkodónak okoz komoly fejfájást.
Mindez az új CRISPR technológiának köszönhető, amely lehetővé teszi a DNS apró, precíz módosítását, amely korábban nem volt lehetséges.
Ezeket a módosításokat már ma is használják arra, hogy a növényeket olcsóbbá és megbízhatóbbá tegyék. Ám a legfontosabb felhasználási helye a fejlődő világban lehet, ahol sok olyan növény található, amelyekre az emberek az éhezés elkerülése miatt támaszkodnak, amelyeket fenyegetnek az éghajlatváltozás hatásai, beleértve a kártevőket és a vízhiányt.
A kakaó növények bizonytalan helyzetben vannak az egész világon. Csak az esőerdők egy keskeny sávjában tudnak növekedni, körülbelül 20 fokkal az egyenlítőtől északra és délre, ahol a hőmérséklet, az eső és a páratartalom egész évben viszonylag állandó marad. (2)

Ám ezek a területek alkalmatlanná válhatnak a kakaó számára az elkövetkezendő néhány évtizedben. 2050-re az emelkedő hőmérséklet a mai kakaó termőterületeket több mint 300 méterrel tolhatja felfelé a hegyvidéki terepen - amelyek nagy részét jelenleg a vadon élő állatok számára tartják fenn - állítja a Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóság (NOAA).
A Mars, a Snickersről leginkább ismert 35 milliárd dollárt érő vállalat tisztában van ezekkel és más problémákkal, melyek az éghajlatváltozás következtében jelentek meg.
Tavaly szeptemberben a vállalat 1 milliárd dollárt ajánlott fel a "Fenntarthatóság egy generáción belül" nevű erőfeszítés részeként, amelynek célja, hogy 2050-ig több mint 60% -kal csökkentsék a cég üzleti és ellátási láncának szénlábnyomát.
A Myeong-Je Cho-val végzett közös munka egy másik erőfeszítés. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor olyan kakaó növényeket fejleszthetnek ki, amelyek nem tűnnek el vagy rothadnak el a jelenlegi tengerszint feletti magasságokban, ami szükségtelenné teheti a farmok áttelepítését vagy más megközelítést.

Jennifer Doudna, a Kaliforniai Egyetem genetikusa - aki feltalálta a CRISPR-et - felügyeli a Marssal való együttműködést. Bár az általa felfedezett eszköz nagyobb figyelmet kapott az emberi megbetegedések felszámolása és az úgynevezett "tervezett babák" terén, Doudna úgy véli, hogy a legfontosabb alkalmazása nem az emberek, hanem az általuk fogyasztott élelmiszerek esetében lehetséges. (3)
A lelkes paradicsom kertész Doudna úgy véli, hogy eszköze mindenki számára előnyös lehet, alkalmazhatják a nagyméretű élelmiszeripari vállalatok, mind például a Mars, vagy akár a hobbi kertészek.
"Személy szerint egy olyan paradicsom fajtát szeretnék, amely hosszabb ideig marad a növényen," - mondta Doudna.
Jennifer Doudna

A Kaliforniai Egyetemen általa felügyelt kutatólaboratóriumot Innovatív Genomikai Intézetnek nevezik. Végzős hallgatóinak számos erőfeszítése arra összpontosít, hogy a CRISPR előnyeit a kisvállalkozó mezőgazdasági termelők is élvezhessék a fejlődő világban. Az egyik ilyen projekt célja, hogy megóvják a maniókát - egy kulcsfontosságú terményt, amely megakadályozza, hogy évente több millió ember éhezzen - az éghajlatváltozástól a DNS-ének átalakításával, hogy kevésbé veszélyes toxint termeljen, amit meleg hőmérsékleten tesz.
Doudna egy Caribou Biosciences nevű vállalatot hozott létre, hogy átültesse a gyakorlatba a CRISPR-t, és hogy engedélyeztesse a technológiát a DuPont Pioneer mezőgazdasági vállalat számára kukorica és gombák termesztésére.
Függetlenül attól, hogy a CRISPR-t mely területen használják először sikeresen, a technológia kulcsfontosságú eszköz lesz a technikák növekvő arzenáljában, amelyekre szükségünk van, ha azt tervezzük, hogy továbbra is szeretnénk olyan dolgokat enni, mint a csokoládé, miközben a bolygó éghajlata egyre bizonytalanabbá válik. (4)
(1) - https://innovativegenomics.org/overview/staff/
(2) - https://www.climate.gov/news-features/climate-and/climate-chocolate
(3) - https://en.wikipedia.org/wiki/Jennifer_Doudna
(4) - http://www.businessinsider.com/when-chocolate-extinct-2017-12

Hozzászólások

Megfigyelhető-e a valóság úgy, ahogyan van? A kvantumvilág ellentmond annak, amit látunk

Megfigyelhető-e a valóság úgy, ahogyan van? A kvantumvilág ellentmond annak, amit látunk

Új Világtudat - Az Élet Más Szemmel, Evolúció, spiritualitás, tudomány

Tudósok olyan innovatív hidrogén üzemanyagot hoztak létre, ami a világot is megváltoztathatja

Tudósok olyan innovatív hidrogén üzemanyagot hoztak létre, ami a világot is megváltoztathatja

A hidrogén üzemanyagcellák most egy óriási lépést tehetnek előre. Az Indianai Egyetem tudósai bejelentették, hogy sikerült létrehozniuk eg...

3D nyomtatókkal hamarosan rendelésre készíthetnek testrészeket élő sejtekből

3D nyomtatókkal hamarosan rendelésre készíthetnek testrészeket élő sejtekből

Tudósok első alkalommal használnak 3D nyomtatási technológiát élő szövetből álló struktúrák létrehozására. A bioprinter áttörés ígéretes...

A tudósok felfedezték, hogy az ébren lévők képesek telepatikusan befolyásolni az alvó emberek álmait

A tudósok felfedezték, hogy az ébren lévők képesek telepatikusan befolyásolni az alvó emberek álmait

Az álom telepátia azt sugallja, hogy az emberi lények képesek telepatikusan kommunikálni egy másik személlyel, miközben álmodik. Ez nem ...

Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt

Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt

Miközben az emberiség a világűrt próbálja felfedezni és a Naprendszer bolygóinak kolonizációja felé halad előre, kiderült, hogy még mind...

A modern kutatások eredményei azt mutatják, hogy a szívnek saját tudata van

A modern kutatások eredményei azt mutatják, hogy a szívnek saját tudata van

A "Szívek és elmék" ("Of Hearts and Minds") című filmben a tudományos dokumentumfilmes David Malone az emberi szívet vizsgálja, egymás m...

A műanyagevő baktériumok oldhatják meg a világ szennyezési problémáit

A műanyagevő baktériumok oldhatják meg a világ szennyezési problémáit

Japán tudósok olyasmit fedeztek fel, ami legalább részbeni megoldás lehet a globális környezetszennyezési válságra egy mikroorganizmus f...

Ősi idegenek - A géniusz tényező

Ősi idegenek - A géniusz tényező

A történelem során a világ legnagyobb gondolkodói közül sokan segítették az emberi civilizáció haladását mélyreható meglátásaikkal és r...

Egy új tanulmány felfedi az igazi okát, hogy az okos embereknek miért jobb egyedül

Egy új tanulmány felfedi az igazi okát, hogy az okos embereknek miért jobb egyedül

Ha intelligens vagy, akkor egyedül jobb. Legalábbis ez az, amit a British Journal of Psychology című folyóiratban a közelmúltban megjele...

A titkos űrprogramokban használt életkor regresszióról megerősítették, hogy tudományosan megvalósítható

A titkos űrprogramokban használt életkor regresszióról megerősítették, hogy tudományosan megvalósítható

A genetikai kutatásban közelmúltban elért áttöréseknek köszönhetően annak a három informátornak az állítása, akik azt mondják, hogy éle...

http://ujhazak.com