A legújabb kutatás szerint a légzésünk ritmusa szabályozza az érzelmi ítélőképességünket és a félelmet

A légzés elengedhetetlen az élethez, segíti a gyógyulást, de a helyes légzés ennél sokkal többre képes. A teljes, szabad légzés az egyik legfontosab tényező a fizikai, érzelmi és szellemi jólét fokozásában. A tudósok nemrég fedezték fel első alkalommal, hogy a légzés ritmusa elektromos aktivitást hoz létre az emberi agyban, amely fokozza az érzelmi ítélőképességet és az emlékek előhívását. (1)
Miközben könnyedén lélegzik, egy baba teljes mértékben és szabadon képes élni a mostban, a pillanat kiterjedésében. Nincs múlt, amire emlékezzen, nincsen jövő, amit tervezzen vagy ami miatt aggódnia kellene. Minden lélegzet az univerzum befogadásának és elengedésének egy folyamata.
Minden belégzéskor megkapjuk és befogadjuk az életet. Minden kilégzéskor elengedjük és visszaadjuk azt. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az élet alapvető ritmusával és egyben részét is képezzük. Amikor visszatartjuk vagy leállítjuk a légzésünket, elveszítjük a kapcsolatunkat azzal, hogy mi történik a jelen pillanatban.
A légzés hatásai mindenekelőtt azon múlnak, hogy belégzünk vagy kilégzünk, illetve orron vagy szájon át tesszük.
A bármikor végezhető légzőgyakorlatok lehetővé teszik a tudat számára, hogy belépjen abba az állapotba, ahol feloldódik a harag, a bosszúság, a félelem és a kimerültség.
Felnőttként sokan hajlamosak a csökkent, sekély légzésre, többnyire a mellkasban, kevés látható mozgással. Tovább ront a helyzeten, hogy a legtöbb ember összegörnyed és szó szerint leáll a légzése rövid időre stresszes vagy szellemileg koncentrált helyzetekben. Ez az összehúzódás és légzés visszatartás egy alacsony fokú fulladást hoz létre a szervezetben. A fulladás pedig szenvedést eredményez. Az oxigénhiány és a megnövekedett feszültség akadályozza a vér, a tápanyagok és az életenergia áramlását.
A tanulmány során vizsgált személyek gyorsabban voltak képesek azonosítani egy félelemmel teli arcot belégzéskor, mint kilégzés alatt. Az emberek nagyobb valószínűséggel emlékeznek egy tárgyra, ha belégzéskor találkoztak vele, mint kilégzés során.
A hatás eltűnik, ha a légzés szájon át történik.
"Az egyik legfontosabb megállapítás ebben a tanulmányban, hogy drámai különbség látható az agyi aktivitás során az amygdalában és a hippocampusban, amikor összehasonlítjuk a belégzést és a kilégzést," - mondta Christina Zelano, a Feinberg Orvostudományi Egyetem neurológus adjunktusa. "Felfedeztük, hogy amikor valaki belélegzik, az stimulálja a neuronokat a szagló cortexben, az amygdalában és a hippocampusban, az egész limbikus rendszerben." (2)
http
A tudósok akkor fedezték fel először az agyi aktivitásban ezeket a különbségeket, amikor hét epilepsziás beteget tanulmányoztak, akiknél agyműtétet terveztek. Egy héttel a műtét előtt egy sebész elektródákat ültetett a beteg agyába annak érdekében, hogy azonosítsák az epilepsziás rohamok eredetét. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy elektro-fiziológiai adatokat szerezzenek közvetlenül az agyukból. A rögzített elektromos jelek azt mutatták, hogy az agyi aktivitásuk a légzésükkel együtt ingadozott. Az aktivitás olyan agyi területeken jelent meg, ahol az érzelmek, a memória és a szagok kerülnek feldolgozásra.
Ez a felfedezés vezette arra a kérdésre a tudósokat, hogy a kognitív funkciókat, amelyek ezen agyi területekre jellemzőek - különösen a félelem feldolgozása és a memória - vajon érintheti-e a légzés.
Az amygdala szorosan kapcsolódik az érzelmek feldolgozásához, különösen a félelemmel kapcsolatos érzelmek esetében. Ezért a tudósok 60 vizsgálati alanyt kértek arra, hogy hozzanak gyors döntéseket az érzelmi megnyilvánulásaik alapján laboratóriumi környezetben, miközben megfigyelték a légzésüket. Félelmet vagy meglepetést ábrázoló arcokról mutattak fotókat, és az alanyoknak, amilyen gyorsan csak lehetett jelezniük kellett, hogy milyen kifejezést látnak az arcokon.

Amikor az arcokat belégzéskor látták, az alanyok a félelemmel teli arcokat sokkal gyorsabban felismerték, mint kilégzés során. Ez nem volt igaz a meglepett arckifejezések esetén. Ezek a hatások csökkentek, amikor az alanyok ugyanazt a feladatot végezték, miközben szájon át lélegeztek. Így a félelemmel teli ingerek esetében fellépő hatás az orrlégzés során volt jellemző.
Egy másik kísérlet célja az volt, hogy felmérjék a memória funkciót - a mi a hippocampushoz kötődik -, és ugyanezen alanyoknak képeket mutattak egy számítógépen, és azt mondták nekik, hogy jegyezzék meg őket. Később megkérték őket, hogy idézzék fel ezeket a tárgyakat. A kutatók azt találták, hogy könnyebb volt az emlékezés, ha a képeket a belégzés során látták.
Az eredmények arra utalnak, hogy a gyors légzés előnyt jelent, ha valaki veszélyes helyzetben van, mondta Zelano.
"Ha valaki pánik állapotba kerül, annak a légzése gyorsabb lesz," - mondta Zelano. "Ennek eredményeként az idő nagyobb részében történik belégzés, mint nyugodt állapotban. Így a szervezetünk veleszületett reakciója a félelemre a szapora légzéssel pozitív hatással van az agyi funkciókra, és az eredmény a gyorsabb válaszidő a környezetben található veszélyes ingerekre."
A kutatás egy másik lehetséges betekintést nyújt a meditáció vagy fókuszált légzés alapvető mechanimusaiba. "Amikor belélegzünk, akkor bizonyos értelemben szinkronizáljuk az agyi rezgéseket az egész limbikus hálózatban," - jegyezte meg Zelano.

(1) - http://www.jneurosci.org/content/36/49/12448
(2) - https://news.northwestern.edu/stories/2016/12/rhythm-of-breathing-affects-memory-and-fear/
PD

Hozzászólások

Megfigyelhető-e a valóság úgy, ahogyan van? A kvantumvilág ellentmond annak, amit látunk

Megfigyelhető-e a valóság úgy, ahogyan van? A kvantumvilág ellentmond annak, amit látunk

Új Világtudat - Az Élet Más Szemmel, Evolúció, spiritualitás, tudomány

Tudósok olyan innovatív hidrogén üzemanyagot hoztak létre, ami a világot is megváltoztathatja

Tudósok olyan innovatív hidrogén üzemanyagot hoztak létre, ami a világot is megváltoztathatja

A hidrogén üzemanyagcellák most egy óriási lépést tehetnek előre. Az Indianai Egyetem tudósai bejelentették, hogy sikerült létrehozniuk eg...

3D nyomtatókkal hamarosan rendelésre készíthetnek testrészeket élő sejtekből

3D nyomtatókkal hamarosan rendelésre készíthetnek testrészeket élő sejtekből

Tudósok első alkalommal használnak 3D nyomtatási technológiát élő szövetből álló struktúrák létrehozására. A bioprinter áttörés ígéretes...

A tudósok felfedezték, hogy az ébren lévők képesek telepatikusan befolyásolni az alvó emberek álmait

A tudósok felfedezték, hogy az ébren lévők képesek telepatikusan befolyásolni az alvó emberek álmait

Az álom telepátia azt sugallja, hogy az emberi lények képesek telepatikusan kommunikálni egy másik személlyel, miközben álmodik. Ez nem ...

Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt

Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt

Miközben az emberiség a világűrt próbálja felfedezni és a Naprendszer bolygóinak kolonizációja felé halad előre, kiderült, hogy még mind...

A modern kutatások eredményei azt mutatják, hogy a szívnek saját tudata van

A modern kutatások eredményei azt mutatják, hogy a szívnek saját tudata van

A "Szívek és elmék" ("Of Hearts and Minds") című filmben a tudományos dokumentumfilmes David Malone az emberi szívet vizsgálja, egymás m...

A műanyagevő baktériumok oldhatják meg a világ szennyezési problémáit

A műanyagevő baktériumok oldhatják meg a világ szennyezési problémáit

Japán tudósok olyasmit fedeztek fel, ami legalább részbeni megoldás lehet a globális környezetszennyezési válságra egy mikroorganizmus f...

Ősi idegenek - A géniusz tényező

Ősi idegenek - A géniusz tényező

A történelem során a világ legnagyobb gondolkodói közül sokan segítették az emberi civilizáció haladását mélyreható meglátásaikkal és r...

Egy új tanulmány felfedi az igazi okát, hogy az okos embereknek miért jobb egyedül

Egy új tanulmány felfedi az igazi okát, hogy az okos embereknek miért jobb egyedül

Ha intelligens vagy, akkor egyedül jobb. Legalábbis ez az, amit a British Journal of Psychology című folyóiratban a közelmúltban megjele...

A titkos űrprogramokban használt életkor regresszióról megerősítették, hogy tudományosan megvalósítható

A titkos űrprogramokban használt életkor regresszióról megerősítették, hogy tudományosan megvalósítható

A genetikai kutatásban közelmúltban elért áttöréseknek köszönhetően annak a három informátornak az állítása, akik azt mondják, hogy éle...

http://ujhazak.com