Így befolyásolják az agyunkat és a testünket a különböző színek a tudomány szerint

 

A piros szín a szív gyorsabb dobogását okozza. Gyakran találkozunk ilyen és ehhez hasonló állításokkal a különböző színek emberi elmére és testre gyakorolt hatásával kapcsolatban.
De vannak-e tudományos bizonyítékok és adatok az ilyen állítások alátámasztására?
Az emberi színlátást alátámasztó élettani mechanizmusokat már egy évszázada viszonylag jól megértettük, de az elmúlt néhány évtizedben felfedeztük és elkezdtük megérteni a színek nem vizuális hatásait. (1)
Kapcsolódó cikk: Hogyan befolyásolja a Nap az elménket?
A fülhöz hasonlóan, amely egyben az egyensúlyi érzékünket is biztosítja, most már tudjuk, hogy a szem is két funkciót lát el.
A retinában a szem hátsó részén lévő csapokként ismert fényérzékeny sejtek elektrokémiai jeleket küldenek elsősorban az agy azon területére, amely látókéregként ismert, ahol a vizuális képek kialakulnak.
Most már azonban azt is tudjuk, hogy néhány retinális ganglion sejt a fényre reagálva jeleket küld főként egy olyan központi agyterületre, amelyet hipotalamusznak neveznek, és amely nem játszik szerepet a vizuális képalkotásban.
A hipotalamusz kulcsfontosságú része az agynak, amely számos hormon kiválasztásáért felelős, amelyek a szervezet önszabályozásának számos aspektusát irányítják, beleértve a hőmérsékletet, az alvást, az éhséget és a cirkadián ritmust.
Kapcsolódó cikk: Az őseink nem úgy aludtak, ahogy mi - Valamit rosszul csinálunk?
A reggeli fénynek és különösen a kék/zöld fénynek való kitettség a kortizol hormon felszabadulását serkenti és tart ébren, miközben gátolja a melatonin felszabadulását.
Késő este, amikor a napfényben lévő kék fény mennyisége csökken, melatonin szabadul fel a véráramba, melynek következtében álmosak leszünk.
A retinasejtek, amelyek nem képalkotó vizuális útvonalakat alkotnak a szem és a hipotalamusz között, szelektíven érzékenyek a látható spektrum rövid (kék és zöld) hullámhosszaira.
Ez azt jelenti, hogy egyértelműen létrejön egy fiziológiai mechanizmus, amelyen keresztül a színek és a fény befolyásolhatják a hangulatot, a pulzusszámot, az éberséget és az impulzivitást, csak hogy néhányat említsünk.
Például, ez a hipothalmuszhoz vezető nem képalkotó vizuális út feltételezhetően részt vesz a szezonális affektív rendellenességben, olyan hangulati rendellenességben, amely bizonyos embereket érint a sötét téli hónapokban, és sikeresen kezelhető reggeli fény segítségével.

Hasonlóképpen olyan adatok is vannak, amelyek azt mutatják, hogy a normál lefekvés előtt néhány órával a fényes, rövid hullámhosszú fény megvilágítás növelheti az éberséget, és ezáltal befolyásolhatja az alvás minőségét.
A rossz minőségű alvás egyre inkább elterjedt a modern társadalomban, és az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázati tényezőivel függ össze.
Van némi aggodalom, hogy az okostelefonok és a tabletek túlzott használata a késő esti órákban szintén befolyásolhatják az alvás minőségét, mivel jelentős mennyiségű kék/zöld fényt bocsátanak ki olyan hullámhosszon, amely gátolja a melatonin felszabadulását, és így megakadályozza az álmosságot.
Ez a kék/zöld fény egyik hatása, de sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy alátámasszuk a többi színre vonatkozó számos állítást.
Szín tapasztalás
A Leeds Egyetem Experience Design kutatócsoportjának van egy fény laboratóriuma, amelyet kifejezetten a fény emberi viselkedésre és pszichológiára gyakorolt hatásának felmérésére terveztek.
(2)
A világítási rendszere egyedülálló az Egyesült Királyságban, mivel képes egy szobát bármilyen speciális hullámhosszú megvilágítással elárasztani (a többi színes világítás általában vörös, zöld és kék fény nyers keverékét használja).

A csoport által végzett legújabb kutatások a színes fény kisebb hatását észlelték a pulzusszám és a vérnyomás esetében: a piros lámpa emeli a pulzusszámot, míg a kék fény csökkenti azt. A hatás kicsi, de egy 2015-ös vizsgálat során ezt egy másik kutató csoport is megerősítette Ausztráliában. (3)
2009-ben kék fényeket telepítettek a Tokió Yamanote vasútvonalon az öngyilkosság előfordulásának csökkentése érdekében. (4)(5)
Ezeknek a lámpáknak a sikere (az öngyilkosságok 74% -kal csökkentek azon az állomáson, ahol a kék lámpákat telepítették) hasonló volt azokhoz a színes világításokhoz, amelyeket a Gatwick repülőtér vasúti platformján szereltek fel. (6)
http
Ezekre a lépésekre azon állításra alapozva került sor, hogy a kék fény kevésbé impulzívvá és nyugodtabbá teszi az embereket, de egyelőre kevés tudományos bizonyíték van arra, amely alátámasztja ezeket az állításokat. Nicholas Ciccone, a Leeds Egyetem kutatója egy három éves tanulmány során azonban bizonyítékot talált a színes világítás impulzivitásra gyakorolt hatására.
Hasonló vizsgálatok folynak ugyanebben a laboratóriumban, hogy feltárják a színek kreativitásra, a diákok osztálytermi tanulására és az alvás minőségére gyakorolt hatását.
Nyilvánvaló, hogy a fény és a színek kifejezetten olyan módon hatnak ránk, ami messze túlmutat a rendes színlátáson.
A nem képalkotó vizuális útvonal felfedezése új lendületet adott a kutatásnak, amely feltárja, hogyan reagálunk fiziológiailag és pszichológiailag a körülöttünk lévő színekre.
A színes világítás növekvő elérhetősége és használata a LED technológiák fejlődéséből adódóan növelte a szigorú kutatások elvégzésének szükségességét ezen a területen, de egyre nehezebb elválasztani a színek adatok által alátámasztott hatását azoktól, amelyek az intuíción vagy a hagyományon alapulnak. (7)
(1) - http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cote.12289/full
(2) - http://www.design.leeds.ac.uk/design-research-area/experience-design/
(3) - http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/col.21949/abstract
(4) - https://psychcentral.com/blog/archives/2008/12/13/can-blue-colored-light-prevent-suicide/
(5) - http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032714004741
(6) - http://luxreview.com/article/2014/11/can-blue-light-make-britain-s-railways-safer
(7) - https://theconversation.com/does-colour-really-affect-our-mind-and-body-a-professor-of

Hozzászólások

Megfigyelhető-e a valóság úgy, ahogyan van? A kvantumvilág ellentmond annak, amit látunk

Megfigyelhető-e a valóság úgy, ahogyan van? A kvantumvilág ellentmond annak, amit látunk

Új Világtudat - Az Élet Más Szemmel, Evolúció, spiritualitás, tudomány

Tudósok olyan innovatív hidrogén üzemanyagot hoztak létre, ami a világot is megváltoztathatja

Tudósok olyan innovatív hidrogén üzemanyagot hoztak létre, ami a világot is megváltoztathatja

A hidrogén üzemanyagcellák most egy óriási lépést tehetnek előre. Az Indianai Egyetem tudósai bejelentették, hogy sikerült létrehozniuk eg...

3D nyomtatókkal hamarosan rendelésre készíthetnek testrészeket élő sejtekből

3D nyomtatókkal hamarosan rendelésre készíthetnek testrészeket élő sejtekből

Tudósok első alkalommal használnak 3D nyomtatási technológiát élő szövetből álló struktúrák létrehozására. A bioprinter áttörés ígéretes...

A tudósok felfedezték, hogy az ébren lévők képesek telepatikusan befolyásolni az alvó emberek álmait

A tudósok felfedezték, hogy az ébren lévők képesek telepatikusan befolyásolni az alvó emberek álmait

Az álom telepátia azt sugallja, hogy az emberi lények képesek telepatikusan kommunikálni egy másik személlyel, miközben álmodik. Ez nem ...

Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt

Hatalmas oxigénforrást fedeztek fel mélyen a Föld felszíne alatt

Miközben az emberiség a világűrt próbálja felfedezni és a Naprendszer bolygóinak kolonizációja felé halad előre, kiderült, hogy még mind...

A modern kutatások eredményei azt mutatják, hogy a szívnek saját tudata van

A modern kutatások eredményei azt mutatják, hogy a szívnek saját tudata van

A "Szívek és elmék" ("Of Hearts and Minds") című filmben a tudományos dokumentumfilmes David Malone az emberi szívet vizsgálja, egymás m...

A műanyagevő baktériumok oldhatják meg a világ szennyezési problémáit

A műanyagevő baktériumok oldhatják meg a világ szennyezési problémáit

Japán tudósok olyasmit fedeztek fel, ami legalább részbeni megoldás lehet a globális környezetszennyezési válságra egy mikroorganizmus f...

Ősi idegenek - A géniusz tényező

Ősi idegenek - A géniusz tényező

A történelem során a világ legnagyobb gondolkodói közül sokan segítették az emberi civilizáció haladását mélyreható meglátásaikkal és r...

Egy új tanulmány felfedi az igazi okát, hogy az okos embereknek miért jobb egyedül

Egy új tanulmány felfedi az igazi okát, hogy az okos embereknek miért jobb egyedül

Ha intelligens vagy, akkor egyedül jobb. Legalábbis ez az, amit a British Journal of Psychology című folyóiratban a közelmúltban megjele...

A titkos űrprogramokban használt életkor regresszióról megerősítették, hogy tudományosan megvalósítható

A titkos űrprogramokban használt életkor regresszióról megerősítették, hogy tudományosan megvalósítható

A genetikai kutatásban közelmúltban elért áttöréseknek köszönhetően annak a három informátornak az állítása, akik azt mondják, hogy éle...

http://ujhazak.com